جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید
هر ساعتی در روز کنار شما هستیم با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

ویژگی های موسسه تجاری

ویژگیهای موسسه تجاری

در این مقاله جهت اطلاع شما عزیزان به ویژگی های موسسه تجاری به شرح و تفصیل آن پرداخته شده ایم که بهترین و سریع ترین روش برای بهره مندی از اطلاعات حقوقی در خصوص موسسات تجاری خواهد بود. دانستن نکاتی که در ادامه به آن ها می پردازم می تواند راهگشای شما عزیزان در مسیر قانونی ثبت موسسات و شرکتها باشد. در ادامه پیشنهاد می کنیم با ما همراه باشید.

انواع ویژگی های موسسه تجاری

سه ویژگی مهم می‌توان برای موسسه تجاری بر شمرد که شرح این خصوصیات را مختصر بیان می کنیم:

منقول بودن مؤسسه تجاری

همانطور که سابقاً ذکر شد ویژگی های موسسه تجاری عبارت از مجموعه‌ای از عناصر مادی و معنوی است که تاجر برای فعالیت تجاری خود اختصاص می‌دهد. این عناصر در واقع چیزی غیر از اموال منقول نمی باشند.

با توجه به ماده ۱۹ قانون مدنی ایران اشیایی که نقل آن از محلی به محل دیگر ممکن باشد بدون این که به خود یا محل آن خرابی وارد آید منقول است.

به همین دلیل موسسه تجاری به خاطر صفت منقولی که دارد تحت قواعد قانونی ای که در مورد اموال منقول وجود دارد قرار می گیرد.

به عنوان مثال قانون به فروشنده موسسه تجاری همان امتیاز مقرر در مورد بایع مال منقول را می دهد.

همچنین اگر فردی جمیع اموال منقول خود را برای دیگری وصیت کند این وصیت شامل موسسه تجاری نیز می گردد. (البته مشروط است به رعایت ماده 844 قانون مدنی ایران)

ویژگیهای موسسه تجاری

غیر مادی و معنوی بودن مؤسسه تجاری

مؤسسه تجاری صفت منقول معنوی را اکتساب می کند. اگرچه ممکن است که متضمن عناصر مادی مانند مال التجاره یا لوازم و اسباب و اثاثیه باشد.

لكن اساسا به همین صفت بر می گردد. زیرا عناصر معنوی جوهر تکوینی آن را تشکیل میدهند وجود یا عدم موسسه تجاری به این عناصر بستگی دارد.

بلکه می توان گفت وجودش فقط به یک عنصر معنوی که همان ارتباط با مشتریان است، وابسته می باشد. (بدون اینکه هیچ عنصر مادی ای وجود داشته باشد.)

بر اساس ماده ۳۵ قانون مدنی تصرف به عنوان مالکیت دليل مالکیت است مگر این که خلاف آن ثابت شود. بنابراین اگر شخصی مال منقولی را در تصرف داشته باشد می تواند به این ماده و به اماره تصرف استناد کند.

لكن قلمرو این ماده و این آماره در مورد مال منقول مادی است. لذا شامل موسسه تجاری که مال منقول غیر مادی است، نمی گردد.

حال اگر با ویژگی های موسسه تجاری این موسسه توسط متوالیا به دو شخص فروخته شود، مالکیت برای شخص خریدار اول ثابت است، ولو اینکه خریدار دوم مؤسسه را در حیازت و کنترل خود گرفته باشد.

با وجود این خریدار متصرف دارای حسن نیت شاید بتواند مال التجاره و لوازم و اسباب و اثاثیه را که از عناصر مادی موسسه هستند به استناد این آماره تملک کند. زیرا این عناصر علیرغم دخول در موسسه تجاری طبیعت خود را حفظ می کنند.

تجاری بودن در ویژگی های موسسه تجاری

ویژگیهای موسسه تجاری شرط است که غرض بوجود آمدن آن تجاری باشد. به عبارت دیگر بایستی قیام به انجام فعالیت های تجاری همانند واردات یا صادرات کالا کند.

شایان ذکر است برخی مشاغل آزاد مانند دفاتر و وکلا مهندسین و حسابرسان اگر چه ممکن است دارای عناصر مشتریان یا لوازم و اثاثیه باشند.

لکن به دلیل اینکه فعالیت آنان در زمره اعمال مدنی محسوب می شود نمی توان فعالیت آنها را تجاری تلقی کرد. قائل به موسسه تجاری بودن آنها گردید. از این رو یکی از ویژگیهای موسسه تجاری را می توان غیرتجاری بودن ذاتی آن مطرح کرد.

زیرا طبیعت فعالیت آنها مدنی است و نه تجاری. البته کفایت نمی کند که موسسه تجاری دارای وصف تجاری باشد بلکه لازم است فعالیت های تجاری آن قانونی و مشروع باشد.

بنابراین بر مؤسسه هایی که اقدام به فعالیت های غیر مجاز می نمایند. مانند قمارخانه ها و کازینوهای غیر قانونی نمی توان مقررات مربوط به این موسسه را جاری کرد.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها