جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید
هر ساعتی در روز کنار شما هستیم با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

شرکت تضامنی و نسبی

شرکت تضامنی و نسبی

شرکت تضامنی و نسبی دو نوع از شرکتهای تجاری هستند که در اداره ثبت شرکت ها بر اساس قواعد و مقرراتی که در ادامه خواهید خواند به ثبت می رسند. اگر می خواهید یکی از این دو شرکت را به ثبت برسانید بهترین راه کسب اطلاع از قوانین ثبت شرکت تضامنی و ثبت شرکت نسبی است که در سایت پایش این مطالب توسط تیم حقوقی پایش نگارش شده است و می توانید مطالعه کنید.

ماده 20 قانون تجارت انواع شرکتهای تجاری را بیان کرده است این شرکتها عبارت اند از؛ شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی، و شرکت تعاونی تولید و مصرف، مقررات هر یک از این شرکتها نیز در قانون تجارت و لایحه قانونی ۱۳۴۷ پیش بینی شده است.

با تصویب قانون بخش تعاونی (مصوب ۱۳۷۰) شرکتهای تعاونی، دیگر تابع قانون تجارت نیستند؛ هر چند ممکن است به سبب انجام دادن امور تجاری، تاجر تلقی شوند.

در قسمتهای مختلف این کتاب، در مورد این شرکتها به طور مشروح صحبت خواهیم کرد. اما پیش از بحث درباره جزئیات مقررات راجع به این شرکتها، ضرورت دارد که خصوصیات کلی آنها را بیان کنیم تا از هر یک از آنها، تصویری در ذهن داشته باشیم.

برای این کار ابتدا به معرفی این شرکتها می پردازیم و سپس آنها را طبقه بندی می کنیم.

شرایط ثبت شرکت تضامنی و نسبی

از شرکتهایی که در ماده 20 قانون تجارت به آن اشاره شده، شرکت تضامنی و شرکت نسبی است. ماده 4 لایحه قانونی ۱۳۴۷ این شرکت را به دو نوع تقسیم کرده است.

شرایط تاسیس این دو شرکت در قانون تجارت عنوان شده است که می توانید با رعایت موارد قانونی اقدام به ثبت شرکت تضامنی و نسبی نمایید. در نهایت می توانید بر اساس موارد قانونی اقدام کنید.

شرکت تضامنی و نسبی

شرکت تضامنی

ثبت شرکت تضامنی از حداقل دو نفر شریک تشکیل می شود که شریک ضامن خوانده می شوند. ویژگی تعهد این شرکاء این است که هر یک از آنان مسئول پرداخت تمام طلب شرکت در مقابل طلبکاران است. مسئولیتش به آوردهای که به شرکت آورده، محدود نمی شود.

هرگاه طلبکاران شرکت نتوانند با مراجعه به شرکت، طلب خود را دریافت دارند. می توانند پس از انحلال شرکت به شریک مراجعه کنند. شریک باید از دارایی شخصی خود طلب طلبکاران را بپردازد.

این امر موجب شده است که قانون گذار فرانسه، چنین شرکایی را تاجر تلقی کنند و آنها را در صورت عدم قدرت به پرداخت دینشان مانند تجار حقیقی، مشمول قوانین ورشکستگی کند.

شرکت نسبی

شرکت نسبی از جنبه های مختلف نظیر شرکت تضامنی است. ولی برخلاف شرکت اخیر، مسئولیت شرکای شرکت به نسبت مالكيت آنها در سرمایه شرکت تعیین می شود.

برای مثال، هر گاه شرکت، سه نفر شریک داشته باشد و هر یک از شرکا، مالک یک سوم سرمایه شرکت باشند. هر شریکی باید یک سوم از طلب طلبکاران شرکت را بپردازد.

اگر طلبکاران به شرکت مراجعه کنند و شرکت قادر به پرداخت تمامی دیون خود به طلبکاران نباشد. طلبکاران می توانند بقیه طلب خود از شرکت را از شر کا بگیرند.

اما چون مسئولیت شر کا تضامنی نیست، طلبکاران فقط یک سوم از مطالبات خود را از هر شریک می گیرند. برای دو سوم دیگر باید به دو شریک دیگر مراجعه کنند.

برای نمونه، اگر سرمایه شرکت ۹۰۰ هزار ریال و سهم الشرکه هر شریک ۳۰۰ هزار ریال باشد. هر گاه دارایی شرکت حين تقاضای طلبکاران فقط ۹۰۰ هزار ریال، اما طلب طلبکاران ۱۲۰۰۰۰۰ ریال باشد. طلبکاران بابت ۳۰۰ هزار ریال باقی مانده از طلب خود که شرکت قادر به پرداخت آن نبوده است.

می توانند به هر شریک فقط تا سقف ۱۰۰ هزار ریال مراجعه کنند. که این مقدار را هر شریک باید از دارایی شخصی خود پرداخت کند.

قانون گذار ایران مقررات راجع به شرکت نسبی را از مقررات شرکت مدنی و اصول حقوق اسلامی اقتباس کرده است. در حقوق اروپایی نمی توان برای آن شرکتی مشابه نام برد.

نکته: شرکت تضامنی و شرکت نسبی به دلیل مسئولیت بالایی که دارند بهتر است تمام صورت وضعیت مالی خود را به دقت در دفاتر تجاری شرکت وارد و ثبت و ضبط نمایند.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها