با استناد به صد و سی و هشتمین ماده قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده 97 قانون تجارت الکترونيکی ، وزارت بازرگانی ملزم میباشد که نسبت به بوجود آوردن نظام ملی طبقه بندی کالا و خدمات شناسه کالا و خدمات ، اعم از تامین و توسعه بستر اطلاعاتی زنجیره تامين ملی کالا ، استانداردها ، روش ها ، ابزار و دستورالعمل های طبقه بندی و کدگذاری کالا جهت دستیابی به زبان مشترک ملی کالا و اطلاعات پايگاه مرکزی داده ها و نیز تامین ساز و کار لازم برای طبقه بندی و کد گذاری خدمات برای رسیدن به درگاه - پرتال - اطلاع رسانی ملی کالا و خدمات مبادرت بورزد .
طرح پيشنهادی کد ملی که توسط مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران به هيات وزيران تحویل داده شده بود در نامه شماره 116225 / ت / 35818 ه مورخ 12 / 9 / 1385 به تصويب رسيده و اجرای آن به مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران ابلاغ گردیده است.
تعريف کد ملی
سيستم ملی طبقه بندی و کدگذاری کالا سيستمی میباشد که اطلاعات اولیه زنجيره تامین در حیطه محصول را تحت کنترل داشته و به عناصر سيستم وارد می کند .
این سيستم با بهره جستن از ابزار آگاه طبقه بندی و کدگذاری کالا ، زبان مشترک و مفاهيم مشترکی را در سطح ملی خلق کرده و همه ی اطلاعات اعتباری کالا را از جمله مراجع عرضه کننده ، مشخصات فنی و استانداردهای ملی و بين المللی و ... در خود ثبت و ذخيره می نماید .
• هدف از راه اندازی کد ملی
این طرح با نیت یاری رسانی به فرم دهی بازار شفاف ، روان و کارآمد ، بوجود آوردن امکان عرضه مستقيم کالا ، تحقق تامين حداکثر نيازها از منابع داخلی ، ايجاد شفافيت اقتصادی ، سلامت اقتصادی و حل معضل قاچاق کالا در کشور اجرا می شود .
• مزایای داشتن کد ملی
1. ایجاد زبان مشترک در شناسايی کالا و تسهيل ارتباط در سطح بنگاه های اقتصادی و بازار
2. زمينه سازی جهت ایجاد حافظه اجتماعی و بستر اطلاعاتی به منظور انسجام عناصر مديریت زنجيره تامین کالا و خدمات
3. زمينه ساز حضور در عرصه تجارت الکترونيک
4. ايجاد قابلیت ارتباط با سيستم های کدينگ بين المللی
5. معرفی و شناسائی منابع ساخت و توزيع کالا
6. زمينه ساز توزيع گسترده برای توليد کنندگان و توزيع کنندگان
7. زمينه ساز معرفی و تبليغ گسترده منطقه ای و جهانی کالاها
8. کاهش هزينه های توزیع ، فروش و عمليات
9. افزایش بهره وری سازمان ها
وظيفه مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران
• سياست گذاری ، پشتيبانی ، علمی و عملی از اجرای مصوبه کد ملی در زمان تعيين شده
• نظارت بر چگونگی اجرای قرارداد تولید کد ملی
مراحل ثبت نام ایران کد
مدارک لازم جهت ثبت نام اخذ ایران کد با عنایت به نوع شخصیت ها اعم از حقیقی یا حقوقی تهیه می گردد.
اخذ و کامل نمودن فرم عضویت خود اظهاری که میبایست به مهر و امضاء دارنده )شخص حقیقی) و یا مدیرعامل )شخص حقوقی( برسد.
کامل نمودن فرم الکترونیکی ثبت نام .
اسکن فرم عضویت خود اظهاری و مدارک مورد نیاز بند 1 و 2
نکته:در صورت عدم دسترسی به ایمیل با کارگروه تخصصی ایران کد در موسسه حقوقی پایش تماس حاصل نمایید.
ایرانکد چیست؟
ایرانکد یا نظام ملی طبقهبندی و خدمات شناسه کالا و خدمات ایران، در واقع دستگاهی است جهت شناسایی، طبقهبندی، کدگذاری و در انتها شناسنامهدار کردن اقلام کالاهایی که در چرخه بازرگانی کشور معامله می شوند . بر این مبنا هر کالایی که به ایرانکد شناسانده شود در بدو امر مورد شناسایی قرار میگیرد.
• تفاوت ایرانکد و بارکد چیست؟
ایرانکد در حقیقت نظامی میباشد که امکانات طبقهبندی و شناسایی کالاها را میسر میسازد . خروجی این نظام یک شناسه یا کد ۱۶ رقمی است که به عنوان کلید شناسایی یک کالا مطرح است. حال آنکه بارکد تنها یک فونت برای نشان دادن کدها میباشد.
• دیتاماتریس چیست؟
دیتاماتریس مثل بارکدها گونه ای از نمایش کد میباشد. وجه افتراق این نماد با بارکدها در این می باشد که اطلاعات را در دو بعد ذخیره می نماید. در این صورت شکل این نوع نماد به حالت یک مربع شطرنجی سیاه و سفید میباشد.
• خدمات ایران کد
1.خدمات صدور کد ملّی نظام ایرانکد برای هرگونه کالایی که در سطح کشور عرضه میشود بر مبنای اطلاعات اظهاری ارایه دهنده آن کالا یک کد ملّی شانزده رقمی صادر کرده و شناسنامه آن کالا را در کالبد کاتولوگ الکترونیکی انتشار مینماید.
کد ملی ۱۶ رقمی کالا معنا و تفاوت آن با کد ۱۳ رقمی GS1
کدملی 16 رقمی کالا از سه قسمت اصلی تشکیل شده است. بخش اول شامل ۷ رقم ابتدایی از سمت چپ این کد است و نشاندهنده جایگاه محصول در ساختار ملی طبقهبندی کالا است. در ادامه ۵ رقم میانی کدملی کالا نشانگر مشخصات مرجع عرضهکننده کالا است.
بارکدها و ابزار شناسایی
بارکدها و سیستم شناسایی GS1 در طی 30 سال منافع زیادی برای مصرفکنندگان در جهان به ارمغان آورده است. GS1یک سیستم جهانی را مدیریت میکند که این سیستم به شرکتها اجازه میدهد که به طور جهانی و منحصر بهفرد اشیاء و کالاهای فیزیکیشان را مانند اقلام تجاری ،سرویس و محصولات را معرفی نمایند.
معرفی GS1 ایران
مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران در سال 1374 توسط موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی به عنوان نماینده رسمی سازمان GS1 بینالملل در ایران تأسیس گردید. این مرکز خدمات مختلف و گستردهای را در قالب ارائه استانداردها و راهکارهای نوین در اختیار اداره ثبت شرکتها فعال در این زمینه می گذارد .
سیستمهای کدینگ و ایران کد چه کمکی به فروشنده خواهد کرد؟
این سئوالی است که بارها و بارها توسط اعضاءمحترم ایران کد پرسیده می شود. به طور خلاصه طبقه بندی کالا و شناسایی سریع آن یکی از الزامات انبارداری و فروش در عصر حاضر است. اگر در هنگام ایجاد یک فرصت فروش مناسب، زمان زیادی را برای شناسایی کالا سپری کنید امکان از دست دادن آن معامله افزایش می یابد .
نقش ایران کد در خصوص کالاهای استاندارد و غیر استاندارد:
نقش سیستم ایران کد در تشخیص کالاهای استاندارداز غیراستاندارد یکی دیگر از مباحث مورد توجه در این خصوص است. سیستم ایران کد در واقع برای هر نوع کالایی تعریف شده و استفاده از آن به دو دلیل انجام خرید آسان و ارائه اطلاعات جامع بسیار مفید است.کارشناسان ثبت پایش آماده ارائه خدمات تخصصی در این زمینه به شما عزیزان می باشند.
عمده ترین مشکلات ناشی از نبود سیستم کدینگ ملی کالا به شرح زیر است:
نبود زبان مشترک برای ارتباطات درون و برون سازمانی و شناسایی یکسان کالاها در سطح تمامی سازمانهای کشور
2.نبود اطلاعات از تواناییهای بالقوه بخشهای گوناگون صنعت و تجارت
3.دشواری در جمع آوری اطلاعات و آمار تولید، واردات، صادرات