جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید
هر ساعتی در روز کنار شما هستیم با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

تعریف شرکتهای تجاری

تعریف شرکتهای تجاری

قانونگذار ما در ماده ۲۰ ق.ت انواع شرکت های تجاری را احصاء نموده است ولی تعریف شرکتهای تجارتی ننموده است. به نظر برخی علت این امر این است که در قانون تجارت فرانسه که الگوی قانون تجارت ما بوده است نیز ثبت شرکت تعریف نشده است. اما سکوت قانون تجارت فرانسه توجیه شدنی است. زیرا قانون مدنی این کشور در ماده ۱۸۳۲ شرکت را تعریف کرده است. قانونگذار فرانسه ضرورتی به تکرار آن در قانون تجارت ندیده است.

تعریف شرکتهای تجاری از نظر قانون

در حالی که تقلید صرف قانونگذار ایران از قانون تجارت فرانسه خلعی قانونی ایجاد کرده است. چرا که آنچه در قانون مدنی ما در تعریف شرکت آمده با حقیقت شرکت در حقوق تجارت متفاوت است. در واقع در حالی که شرکت در حقوق تجارت ما ریشه در حقوق اروپایی دارد. شرکت در حقوق مدنی، در درجه اول متکی بر موازین فقهی است.

تعریف شرکتهای تجاری

تعریف تکمیلی شرکتهای تجاری

حقوقدانان ما هر کدام تعاریفی از شرکت تجارتی نموده اند که این تعاریف علیرغم بیان ماهیت شرکت تجارتی دارای ایراداتی نیز ممکن است باشند.

به عقیده مرحوم دکتر ستوده تهرانی شرکت تجارتی عبارتست از سازمانی که بین دو یا چند نفر تشکیل می شود که در آن هر یک سهمی به صورت نقد یا جنس یا کار خود در بین می گذارند تا مبادرت به عملیات تجارتی نموده و منافع و زیان های حاصله را بین خود تقسیم کنند برخی دیگر معتقدند که:

«شرکت عقدی است که به وسیله آن دو یا چند شخص توافق می کنند آورده هایی را به منظور تقسیم منافع احتمالی مشتركا مورد تجارت قرار دهند.»

نظریه دکترین حقوق برای ثبت شرکتهای تجاری

دکتر اسکینی با جمع بندی تمامی تعاریف قبلی و با عبارات ذیل شرکت تجارتی را چنین تعریف نموده است:

«شرکت تجارتی قراردادی است که به موجب آن دو یا چند نفر توافق می کنند، سرمایه مستقلی را که از جمع آورده های آنها تشکیل می شود، ایجاد کنند. به موسسه ای که برای انجام مقصود خاصی تشکیل می گردد، اختصاص دهند. در منافع و زیان های احتمالی حاصل از بکار گیری سرمایه سهیم شوند. برخی دیگر شرکت بازرگانی را این چنین تعریف می کنند.

«شرکت عقدی است که به موجب آن دو یا چند شخص توافق می کنند آوردههای خود را به قصد تحصیل سود مشتركا مورد تجارت قرار دهند بزرگترین ایراد وارد بر تعاریف دکتر منصور صقری و دکتر اسکینی و کیایی این است که شرکت تجارتی را قرار داد می دانند در حالی که شرکت تجارتی با اینکه از قرارداد بین شرکاء و سهامداران ایجاد می شود ولی خود شرکت تجارتی قرارداد نیست بلکه نتیجه قرارداد شرکت است. در واقع شرکاء و سهامداران به وسیله عقد شرکت، شخصیت حقوقی خاصی را ایجاد می نمایند که به آن شرکت تجارتی گفته می شود.

این ماهیت پس از ایجاد، دارای شخصیت حقوقی مستقل از ایجاد کنندگان آن می باشد. بحق دکتر ستوده شرکت تجارتی را قرارداد نمی داند بلکه سازمانی می داند که از شرکت دو یا چند نفر تشکیل می شود. با توجه به اینکه شرکت های تجارتی به انواع مختلف تقسیم می شوند. هر کدام از آنها با بقیه تفاوت های بارزی دارند لذا ارائه تعریف واحد برای تمامی شرکت های تجارتی امر مشکلی به نظر می رسد. علی ای حال در تعریف شرکت تجارتی می توان گفت:

«مؤسسات و تشکیلاتی هستند. که به وسیله و بین حداقل دو یا چند شخص اعم از حقیقی یا حقوقی برای امور تجارتی که سهم یا سهم الشرکه ای به صورت نقد یا غیر نقد آورده اند طبق مقررات قانون تجارت و لایحه قانونی اصلاح موادی از قانون تجارت برای جلب نفع با شخصیت حقوقی مستقل تشکیل شده. میزان نفع و ضرر شرکاء و سهامداران و مسئولیت آنها در شرکت توسط مقررات قانونی تعیین گردیده است.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سیما معماریان
سیما معماریان
1 سال قبل

با شرکت چکار هایی میشه انجام داد!!؟