جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید
هر ساعتی در روز کنار شما هستیم با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

مخالفت در انحصار اختراع و طرح صنعتی

مخالفت در انحصار اختراع و طرحهای صنعتی

در این متن به توضیح درباره مخالفت در انحصار اختراع و طرح صنعتی می پردازیم که راهنمای مناسب شما در این مسیر خواهد بود . شما برای پاسخ سوالات خود تنها نیاز به مشاوره کارشناسان در این راه دارید پس بهتر است در صورت داشتن هرنوع سوالی در این خصوص با کارشناسان ثبتی پایش تماس بگیرید.

چگونگی مخالفت در انحصار حق اختراع و طرح صنعتی

طبق این نظریه، رقابت آزاد در صنعت و تجارت، موجب ارتقاء کیفیت در تولید کالا می شود و رشد کیفیت در تولیدات از طرفی به نفع مصرف کنندگان کالاها است و از طرفی دیگر به رشد اقتصاد ملی و جهانی کمک خواهد کرد.

اما وجود حالت انحصار ناشی از حقوق مالکیت صنعتی، مانع رشد اقتصادی است و با از بین رفتن حالت رقابت، کیفیت و مرغوبیت تولید تنزل پیدا می کند.یعنی انحصاری شدن تولید سبب می شود که هم قیمت کالاها حالت تعادل خود را از دست بدهد و هم از مرغوبیت تولیدات کاسته شود.

بنابراین وجود حالت انحصار از هر جهت به زبان مصرف کنندگان در جوامع جهان می انجامد. به تعبیر دیگر در حالت انحصار، اجناس نامرغوب با قیمت بالا به مصرف کنندگان عرضه می شود وبازار رقابت که باعث رشد اقتصادی و مرغوبیت تولیدات مختلف است به کسادی و بی رونقی سوق داده می شود.

سرانجام در این زمینه اعتقاد براین است که در هرحال شناسایی حقوق مالکیت صنعتی مشکلات فراوانی را در جوامع مختلف پدید می آورد وبا فرض وجود کنترل از جانب مراجع و مقامات دولتی، به علت پیدا شدن حالت انحصاری برخاسته از مالکیت صنعتی، موانع رشد اقتصادی وبسته شدن راه رقابت ایجاد خواهد شد و این مشکلات در برابر قدرت اقتصادی حاصل از اعتبار یافتن و ارزش پیدا کردن گواهی نامه های مربوط به ثبت اختراع یا علائم صنعتی، قابل حل یا قابل رفع نیست.

البته این طرز تفکر می تواند به عنوان یک نظریه مطرح شود ولی این نوع تفکرات و تصورات، فرضیه ای است که آثار آن مسلم نیست یعنی با پیدا شدن حق انحصاری به علت شناسایی حق مالکیت صنعتی و وجود چنین امتیازاتی، معلوم نیست که لزوماً تبدیل به یک قدرت زیان بخش اقتصادی گردد، بلکه زمینه ای فراهم می شود تا صاحبان حرف و صنایع یا کارخانه های تولیدی که محصولات فنی هم خانواده تولید می کنند با مشارکت یکدیگر بر توان خود بیفزایند و زمینه ای برای پیشرفت فنی و صنعتی یا تکمیل تکنولوژی به وجود آورند و به مرغوبیت تولید کمک کنند.

مشکلات و ایرادات موجود بین شناسایی حق مالکیت صنعتی، اصل رقابت آزاد در بازار اقتصاد ملی و فراملی، باعث شده است که بین نظریه لزوم تامین گردش و جریان آزاد مسائل مالی و مبادلات اقتصادی و نظریه احترام به حقوق مالکیت صنعتی و انحصار یا مونوپل ناشی از این نوع مالکیت، اختلاف عقیده قابل توجهی به وجود آید.

به منظور ایجاد حالت سازش بین این دو ضابطه یا دو حق «آزدای رقابت و انحصار» می توان به نظریه بینابینی تحت عنوان نظریه تعدیل حقوق متوسل شد. به موجب این نظریه در عین حال که احترام مالکیت صنعتی یا تجاری و حقوق  و آثار اساسی ناشی از آن محفوظ می ماند، اصول وضوابط رقابت آزاد در صحنه اقتصادی به طرق مختلف، رعایت خواهد شد.

از بیان دیگر تنش و تعارض موجود بین دو نظریه مذکور ممکن است از طریق انعقاد قرارداد بین دولت ها نظیر قرارداد مربوط به چگونگی بهره برداری و کاربرد حق مالکیت صنعتی یا قرارداد مربوط به تثبیت قیمت ها یا محدودیت در تولید و یا محدودیت سرزمینی وجود حق انحصار ناشی از مالکیت صنعتی و نظایر آن، کاهش پیدا کند. در عمل حق آزادی رقابت مشروع و جلوگیری از رقابت نامشروع یا حق مالکیت صنعتی هماهنگ گردد.

همان طور که در سطح اتحادیه اروپا به منظور تنطیم و تنسیق اجرای حقوق مالکیت صنعتی و هماهنگی با مکانیزم حق رقابت مشروع، ضوابط و قواعد دقیقی پیش بینی شده است تا از شدت تعارض کاسته شود.

 

چگونگی مخالفت در انحصار حق اختراع و طرح صنعتی
چگونگی مخالفت در انحصار حق اختراع و طرح صنعتی

انحصار اختراعات و طرح های صنعتی در کشورهای پیشرفته

مخالفت در انحصار اختراع و طرح صنعتی در چهارچوب و در قلمرو اصلاح اساسی و بنیادی اقتصاد جهانی، نسبت به حق مالکیت صنعتی و وجود این نوع مالکیت، انتقادات شدیدی به عمل آمده است و به طور بسیار اصولی و سیستماتیک این حق مورد حمله قرار گرفته است.

بعضی از طرفداران و نمایندگان مکتب نئولیبرال در شیکاگو شدیدا و عمیقا نسبت حق مالکیت صنعتی انتقاد کرده و عنوان کرده اند که این گونه مالکیت ها ضد اقتصاد و مخالف رشد اقتصادی است.

به علاوه اعمال و اجرای حق مالکیت صنعتی، نابرابری بین کشورهای غیرصنعتی و صنعتی که تکنولوژی را در اختیار دارند افزایش می دهد. به عنوان اعمال حق مالکیت صنعتی، فنون و اسرار تکنولوژی را برای خود نگه می دارند. کشورهای غیرصنعتی که امکان توسعه نوآوری ندارند ولی در حال رشد هستند، خود را مجبور می بینند که وارد در مرحله تکنولوژی با قیمت و هزینه بالا شوند که این امر سبب بهم خوردن تعادل و توازن ملی و بین المللی شده، نظم اقتصاد جهان را بهم خواهد زد.

این گونه انتقادات نسبت به شناسایی حق مالکیت صنعتی در بعضی از اسناد و توافقات بین المللی جدید آثار خود را آشکار کرده است. به طوری که در کنوانسیون ریو مربوط به تنوع مواد حیاتی سال 1992 این انتقاد تاثیر گذار بوده است.

همچنین انتقاد و طرز تفکر مزبور در تعریف مجدد یک نظم اقتصاد جهانی، این تمایل پیدا شده است که قلمرو حقوق مالکیت صنعتی محدود کرده، با تاکید و اصرار برلزوم تعدیل و تقسیم ثروت در سطح جهان، به منظور برقراری و حفظ موازنه بین المللی، که به صلح جهانی کمک خواهد کرد.

جر و بحث ها و اظهار نظرهایی که در خصوص مخالفت با حقوق مالکیت صنعتی به عمل می آید. جنبه نظری و تئوری دارد. مسلم نیست که کشورهای در حال توسعه به علت وجود و شناسایی حق مالکیت صنعتی در توسعه صنعت و اقتصاد خود احساس کندی کرده باشند. حق مالکیت صنعتی در زمینه ثبت اختراع و ثبت طرح صنعتی را مانع توسعه و پیشرفت فعالیت های اقتصادی خود بدانند.

البته تعدادی از کشورهایی که جدیدا در مسیر توسعه قرار گرفته اند، اقدام به مبارزه علیه جعل و تزویر در کارهای صنعتی و تولیدی نمی کنند. اعتقادی به امتیاز اقتصادی حق مالکیت صنعتی ندارند.

با توجه به این که ابداعات و اختراعات فنی و تکنولوژی، نیروی محرکه و عامل اساسی توسعه و رشد اقتصادی را تشکیل می دهد. چنانچه به آن اعتقاد پیدا کنیم و قبول کنیم که حقوق مالکیت صنعتی، سپر حفاظتی ضروری برای ابداعات و اختراعات محسوب می شود. تردیدی نیست که حقوق مالکیت صنعتی وسیله و ابزار اساسی برای پیشرفت آینده صنعت و فعالیت های اقتصاد آتی ملی و فراملی به شمار می آید.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها