شرکت، به عنوان یک شخصیت حقوقی، نیازمند همکاری دو یا چند شخص است. از این رو دانستن فواید ثبت شرکت بسیار در انتخاب شرکاء و نیز نوع شرکتها تاثیر گزار است. در ادامه متن به تمامی مزایای و فواید ثبت شرکت ها پرداخته ایم تا راهنمای شما رد این خصوص باشد.
مزایا و فواید ثبت شرکت
برای همین، تشکیل شرکت امری اختیاری بوده و لزومی به گرفتن اجازه ی قبلی از مقامات اداری ندارد. گرچه به منظور اجرایی ساختن موضوع شرکت، لازم است که از مقامات ذیربط مجوز گرفته شود. ولی ایجاد شخص حقوقی مستلزم اخذ اجازه ی خاصی نیست.
به عنوان مثال: جهت تاسیس یک شرکت برای تولید و پخش دارو قطعا باید مجوز از وزارت بهداشت گرفته شود ولی اجرایی کردن این فعالیت ها (تولید و پخش) بواسطه تاَسیس شرکت مستلزم اخذ مجوز نمی باشد. چنانچه فعالیت شرکت بر اساس قانون، بلا مانع باشد. شرکت با رعایت تشریفات قانونی تاسیس می شود.
همانطور که بیان شد،ثبت شرکت در مرجع ثبت شرکت ها از شرایط تشکیل هیچ یک از شرکت ها محسوب نمی شود. شرکت هادرصورت رعایت شرایط مندرج در قانون، هم اکنون تشکیل شده قلمداد می شوند. دارای شخصیت حقوقی هستند.اما ثبت آنها یک الزام قانونی می باشد. که بواسطه آن، ثبت منافعی را در پی خواهد داشت که در قسمت بعد آنها را شرح می دهیم.
دولت بخاطر اهمیت شرکت های تجارتی و تبعاتی که به دنبال دارند من جمله داشتن شخصیت حقوقی، لازم است. تا جایی که می تواند برای اجتناب از سوء استفاده، در هنگام تشکیل آنها نظارت اعمال کند.
قوانین مربوط به فواید ثبت شرکت
قانون مقررات بسیاری برای شرکت های تجاری وضع و اختصاص داده که هر یک از آنها به نوبه ی خود لازم الاجرا هستند. ولی در بدو تاسیس شرکت باید یک بررسی و بازرسی کلی و دقیق صورت گیرد تا مشخص شود. این شخصیت حقوقی، با رعایت مقرراتی وضع شده تاسیس شده یا خیر؟ آن ثبت شرکت ها است. انجام تمامی امور تجاری و غیر تجاری به صورت شرکت به شکل رسمی و قانونی بوده و از اعتبار بیشتری برخوردار می باشد.
از سویی، مبادرت به فعالیت تحت عنوان شرکت باعث اطمینان خاطر یافتن شرکت ها برای ادامه کار با برخوداری از امنیت شغلی بیشتر در مقایسه با شاغلان شخصی می گردد. زیرا قانون برای این شرکت ها امتیازات خاصی در نظر گرفته است. از قبیل اعطای وام و حمایت هایی که از اشخاص حقوقی به عمل می آورد.
همچنین پس از ثبت شرکت، آنها امکان پیدا می کنند در مناقصات و مزایدات شرکت کنند. که از این طریق سود قابل توجهی نصیب طرفین معامله خواهد شد.
مزایای ثبت شرکت تجاری
ثبت شرکت نه تنها ابزاری در دست دولت برای کنترل مقررات شرکت های تجارتی است. بلکه مزایای مهم دیگری هم در پی دارد. که از نظر شرکای شرکت و مراجعین آن از اهمیت بسزایی برخوردار هستند. که خلاصه آنها در زیر بیان شده است:
1) درصورت ثبت شدن شرکت ،قراردادهایی که بین شرکا منعقد شده است. شکل رسمی پیدا کرده و بعد ها هیچ یک از طرفین قادر نخواهند بود ادعا کنند از وجود شرکت نامه و اساسنامه و سایر تصمیماتی که به ثبت می رسد. اطلاعی نداشته اند برخلاف اسناد غیر رسمی و یا به ایراداتی استناد کنند. که در رابطه با اسناد غیر رسمی ممکن است وارد نمود.
2) از نظر طرف های معامله کننده با شرکت، ثبت شرکت آن چنان اهمیت زیادی دارد. که اغلب اوقات بدون مراجعه به آن معامله نمی کنند. زیرا شخصی که با شرکت قرارداد مهمی می بندد یا قصد انجام معامله ی مهمی دارد. باید از مقدار سرمایه شرکت و محدوده اختیارات مدیران شرکت و قدرت و اختیارات شخص حقوقی اطلاع داشته باشد.
جهت آگاهی عموم،آگهی حاوی موارد مهم و ضروری هر شرکت در روزنامه های کثیرالانتشار منتشر می شود. بعلاوه همانطور که در اکثر کشورها رایج است تمامی اشخاص خارجی حتی اگر ظاهراَ ذینفع نباشند. امکان دسترسی به پرونده تشکیل شده جهت ثبت شرکت را دارند. تا از مندرجات آن آگاهی یابند.
در کشور ما این قسمت از طریق آیین نامه ای که در خرداد 1310 به تصویب رسید و طبق مقررات 10 اسفند 1327 وزارت دادگستری، این چنین تصریح شد. که «کلیه اشخاص ایرانی و یا خارجی و کلا عموم مردم و اشخلص ذینفع می توانند به دفاتر ثبت شرکت ها مراجعه کرده و از مندرجات آن سواد مصدق دریافت کنند.
3) همان گونه که در بالا اشاره شد کارشناسان ذیربط جهت ثبت شرکت به بررسی مدارک می پردازند تا احراز شود. تشکیل این شخصیت حقوقی با رعایت مقررات و تشریفات بدرستی و دقت صورت گرفته یا نه؟
در قانون تجارت قبلی، که در سال 1303-1304 تصویب شده بود مقرراتی مرتبط با ثبت شرکت ها مقرر شده بود. که تنها در رابطه با شرکت های داخلی و نه خارجی بود.
شرکت های خارجی آن دسته شرکت هایی هستند که در کشورهای خارجی تاسیس شده است. بواسطه تاَسیس شعبه در ایران مشغول فعالیت در داخل کشور می باشند.
از آنجا که شرکت های مذکور تحت نظارت دولت از نقطه نظر رعایت نظم و ثبت می باشند. قانون ثبت شرکت ها که در مورخ 18 خرداد 1310 تصویب شد و مققر داشت شرکت های خارجی مطابق آن ملزم به ثبت شده اند. مقرراتی جهت ثبت شرکت های داخلی الحاق گردید.
در قانون تجارت که در سال 1311 به تصویب رسید و علی الخصوص در مواد الحاقی قانون تجارت مصوب 1347 بندهایی درباره ثبت شرکت ها تدوین شده که درصورت عدم رعایت آن ها، شرکت یا عملیات آن باطل خواهدشد.
نکته: هر شرکت تجاری که در نظام حقوقی ایران تاسیس می شوند باید پلمپ دفاتر تجاری را قبل از شروع سال مالی دریافت کند تا به تبعات قانونی جرائم عدم دریافت دفاتر دچار نشود.
انواع شرکت های تجاری ثبتی
شرکت های تجاری که باید به ثبت برسند سه گروه هستند: شرکت های داخلی، شرکت های خارجی، شرکت های بیمه ماده ی 195 قانون تجارت این چنین مقرر داشته « تمامی شرکت های مذکور در این قانون باید به ثبت برسند و مشمول مقررات قانونی ثبت شرکت ها می باشند.» وزارت دادگستری ترتیب اجرای آن را به عهده گرفته است که پس از تنظیم آیین نامه های لازم، ترتیب آنها را مشخص سازد.
وزارت دادگستری طی آیین نامه ای که در2 خرداد 1310 تصویب شد اجرای قانون ثبت شرکت ها را مشخص کرد. در آیین نامه ای که در مورخ اردیبهشت 1311 به تصویب رساند. موارد اجرای قانون تجارت و دیگر الحاقیه ها درباره ترتیب ثبت شرکت ها را تعیین کرد.
در آخر: جهت ثبت برند و ثبت علائم تجاری بهتر است مشالوره تخصصی دریافت کنید مجتمع ثبتی پایش مشاور شما در زمینه امور ثبتی می باشد.