جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید
هر ساعتی در روز کنار شما هستیم با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

طبقه بندی شرکتهای تجاری

طبقه بندی شرکتهای تجاری

طبقه بندی شرکتهای تجاری بر اساس معیار هایی که در این مقاله خواهید خواند بررسی می شود. برای دریافت اطلاعات تکمیلی بهتر است هم اکنون با مجتمع حقوقی پایش تماس بگیرید. از مشاوره رایگان حقوقی بهره مند شوید و یا با صرف زمان چند دقیقه ای و مطالع متن زیر به تمامی سوالات حقوقی خود پاسخ دهید.

راهنمای طبقه بندی شرکتهای تجاری

شرکت ها بر اساس نوع فعالیت و خدمات می تواند در انواع مختلفی قرار گیرند که در ادامه به انواع طبقه بندی شرکتها می پردازیم و راهنمای شما خواهیم بود.

طبقه بندی شرکت بر اساس مسئولیت شرکاء

از این نظر، شرکتها را می توان به سه دسته تقسیم کرد:

  • اولین نوع شرکت، شرکت هایی که در آنها مسئولیت شرکا نامحدود است، یعنی دارایی شخصی شرکا نیز وثيقه طلب طلبکاران شرکت است. (شرکت های تضامنی و نسبی)؛
  • دومین نوع شرکت، شرکت هایی که در آنها، مسئولیت کلیه شرکا محدود به آورده آنها است. (شرکت های سهامی، شرکت با مسئولیت محدود
  • سومین نوع شرکت، شرکت هایی که در آنها بعضی شرکا مسئولیت نامحدود دارند و بعضی محدود

شرکتهای مختلط سهامی و غیر سهامی شرکت تعاونی بر حسب اینکه شکل کدام یک از این شرکت ها را گرفته باشد، وضعیتی متفاوت دارد؛ هرچند در عمل فقط به صورت شرکت سهامی تشکیل می شود.

طبقه بندی شرکت بر اساس طرز تشکیل شرکت ها

از این نظر شرکتهای تجاری را می توان به دو نوع تقسیم کرد:

  • شرکتهای قانونی که آن شرکتهایی هستند که مطابق مقررات قانون تجارت تشکیل شده، در قالب یکی از شرکتهای مزبورند (شرکت سهامی، شرکت نسبی، شرکت تضامنی، شرکتهای مختلط و تعاونی)؛
  • شرکتهای عملی، که ممکن است ظاهر یا مخفی باشند و شرکتهایی هستند که در عمل وجود دارند، بدون آنکه به شکل یکی از شرکتهای موضوع قانون تجارت در آمده و مطابق قانون اخیر تشکیل شده باشند.

برای ثبت شرکت و نیز استعلامات قبل از ثبت تنها نیاز است با مطالعه متن ثبت شرکت پایش تمامی نکات حقوقی شرکت های تجاری را فراگیرید.

طبقه بندی شرکت بر اساس قابلیت انتقال حصه شرکاء

از این جنبه شرکتها را می توان به شرکت های اشخاص و شرکتهای سرمایه تقسیم کرد. شرکتهای اشخاص به شرکت هایی گفته می شود که در آنها شخصیت شریک دارای اهمیت است.

این اهمیت بیشتر از حیث روابط میان خود شرکا است، هر چند که برای طلبکاران نیز دارای اثر است.

به همین دلیل، در این شرکت ها انتقال حصه شریک به اشخاص ثالث فقط با رضایت دیگر شرکا میسر است.

مثال بارز این شرکت ها شرکت تضامنی است؛ ولی شرکتهای نسبی، مختلط غیر سهامی، با مسئولیت محدود و تعاونی را که به یکی از این صور ایجاد شده باشد، می توان جزء شرکتهای اشخاص به حساب آورد.
و برعکس، شرکتهای سرمایه شرکتهایی هستند که در آنها، حصه شریک، یعنی سهمی که در شرکت دارد، به آسانی قابل انتقال است.

این چنین است شرکت سهامی خاص و شرکت سهامی عام و شرکت مختلط سهامی که در آنها، على الأصول، شریک منعی در انتقال سهام خود ندارد؛ هرچند که اساسنامه می تواند شرایط چنین انتقالی را با توجه به عدم پیش بینی خلاف در قانون، محدود سازد.

اما به این اصل نمی توان خدشه وارد کرد که در این گونه شرکتها سهام به راحتی قابل انتقال است.

البته در شرکتهای سهامی عام نقل و انتقال سهام نمی تواند مشروط به موافقت مدیران شرکت یا مجامع عمومی صاحبان سهام بشود. (ماده ۴۱ لايحه قانونی ۱۳۴۷)

طبقه بندی شرکت بر اساس موضوع

شرکتها را از این لحاظ، می توان به شرکتهای تجارتی از حیث «موضوع» و «تجارتی از حيث شكل» تقسیم کرد.

در قانون تجارت به دو نوع شرکت اشاره شده است. نوع اول شرکتهایی است که موضوع آنها تجارتی است، یعنی برای آنکه بتوانند تشکیل شوند باید به امور تجارتی بپردازند.

طبقه بندی شرکت بر اساس صاحبان سرمایه

از این نظر، شرکتها به شرکتهای خصوصی و شرکتهای دولتی قابل تقسیم هستند.

در همه کشورهای دنیا، چه کشورهای سوسیالیستی و چه کشورهای دارای اقتصاد بازار، شرکت هایی وجود دارند که مبنای تأسیس آنها نفع عمومی است.

در این شرکتهای دولت گاه خود وارد شرکت می شود و در آوردن سرمایه با اشخاص خصوصی سهیم می گردد.

هرگاه، خود تنها آورنده سرمایه است، بدون آنکه تنها شریک شرکت باشد. زمانی به دلیل مصادره و ملی شدن شرکت، کنترل و مالکیت آن در اختیار دولت قرار می گیرد.

نگاهی اجمالی به قواعد حاکم بر این گونه شرکتها نشان می دهد که این شرکتها به طور عمده از همان قواعد شرکتهای تجاری موضوع قانون تجارت و لایحه قانونی ۱۳۴۷ تبعیت می کنند.

معذلک، این گونه شرکتها مسائل خاص خود را دارند و به همین دلیل، در این کتاب آنها را همراه با شرکتهای خاص بررسی می کنیم.

طبقه بندی شرکت بر اساس تابعیت شرکت ها

همان طور که گفتیم شرکتهایی که در ایران تشکیل بشوند و مرکز اصلی آنها در ایران باشد، ایرانی و سایر شرکت ها خارجی هستند.

البته هر گاه شرکت در خارج تشکیل شود، ولی مرکز اصلی اش در ایران باشد نیز شرکت ایرانی است. از طرفی درمورد بانکها نیز گفتیم بانکی که بیش از 40 درصد سرمایه اش به اتباع خارجی متعلق باشد، خارجی است.

شرکت های تجاری پس از ثبت در اداره ثبت شرکتها باید مواردی مانند پلمپ دفاتر تجاری و ارائه اظهارنامه مالیاتی را در زمان مقرر به ادارات دارایی و ثبت شرکتها ارسال کرده و با پیگیری ها و تخصصی که در این عرصه انجام می دهید می توانید به مقاله لینک شده مراجعه کنید.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها