موسسات غیر تجاری، شخصیت های حقوقی هستند که بر مبنای قانون تجارت در اداره ثبت شرکت ها به ثبت می رسند این نوع موسسات انواع مختلفی دارند و بعد از ثبت نیز می توانند هر نوع تغییراتی را ایجاد کنند.
تغییرات موسسه غیر تجاری همانند شرکت ها می باشد، اما بسته به نوع موسسه غیر تجاری تغییرات آن اندکی متفاوت است، بیشتر افرادی که دارای موسسه غیر تجاری هستند.
اگر موسسه غیر تجاری دارید و می خواهید تغییراتی را در خصوص آن اجرا کنید با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا از شرایط و نحوه و موضوع تغییرات موسسه آگاهی پیدا کنید.
نحوه ثبت تغییرات موسسه
موسسات غیر تجاری دو نوع اند؛ 1) موسسات غیر تجاری انتفاعی، 2) موسسات غیر تجاری غیر انتفاعی، هر دو این موسسات به یک روش به ثبت می رسند، اما در موسسات غیر تجاری انتفاعی موسسین به دنبال کسب سود و در آمد برای خود هستند در حالی که این امر در موسسات غیر تجاری انتفاعی بدین صورت نمی باشد.
به طور کلی تفاوتی که بین موسسه و شرکت وجود دارد در غیر تجاری بودن آن است یعنی در شرکت ها موضوع فعالیت شرکت ها باید تجاری باشد و در موسسه غیر تجاری نمی توانید موضوع تجاری قرار دهید.
مثلا نمی توانید موسسه غیر تجاری را با موضوع واردات و صادرات انواع کالا های مجاز ثبت نمود، در واقع موسسه با موضوعاتی مثل، موضوعات آموزشی، فرهنگی، گردشگری و… به ثبت می رسد یعنی کار موسسه ارائه خدمات می باشد.
شما بعد از ثبت نیز می توانید تغییرات موسسه غیر تجاری را در زمینه موضوع فعالیت آن انجام دهید، اما بد نیست بدانید اکثر موضوعات در ثبت موسسه غیر تجاری نیازمند دریافت مجوز می باشد.
قواعد ثبت و تغییرات موسسه
- در زمان ثبت اگر موضوع فعالیت شما از جمله موضوعاتی باشد که نیاز به در یافت مجوز دارد اخذ مجوز ضروری می باشد.
- ثبت موسسه با موضوعات تجاری ممکن نمی باشد.
- نوع موسسه در زمان ثبت باید مشخص باشد، یعنی در موضوعات انتفاعی هدف کسب سود و تقسیم بین اعضاء می باشد و در غیر انتفاعی ها سود صرف امور عام المنفعه می شود.
- ثبت موسسه غیر تجاری باید در سامانه ثبت شرکت ها انجام شود.
- موسسات غیر تجاری که برای ثبت نیازمند دریافت مجوز هستند در زمان ثبت باید از اساسنامه پیش فرض ارگان صادر کننده مجوز تبعیت کنند و در زمان تغییرات موسسه غیر تجاری خود باید از ارگان صادر کننده تایید تغییرات را ارائه نمایند.
- موسسات غیر تجاری در تمام مفاد اساسنامه و سایر تغییرات شرکت بعد از ثبت نیز می توانند تغییرات را اعمال کنند.
- سرمایه ای که باید موسسات غیر تجاری حداقل داشته باشند یک میلیون ریال می باشد.
- حداقل اعضاء موسسه غیر تجاری باید دو نفر باشند که چگونگی صلاحیت اعضاء موسسات غیر تجاری که برای ثبت و تغییرات نیازمند دریافت مجوز می باشند با شرایط ارگان صادر کننده مجوز می باشد، مثلاً داشتن مدرک لیسانس در ثبت موسسه بدون مجوز نیاز نیست اما در برخی موسسات مانند موسسات عالی آموزشی داشتن مدرک لیسانس با گرایش مربوطه لازم می باشد.
- برای تغییرات موسسه غیر تجاری باید صورت جلسه تغییرات تنظیم و در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد.
فرآیند ثبت تغییرات در موسسه غیر تجاری
همان طور که عنوان کردیم تمام موارد در موسسه غیر تجاری قابل تغییر می باشد، از اسم موسسه تا انحلال پیش از موعد یا تصویب تراز نامه سود و زیان از جمله مواردی است که باید برای اعمال آن در سرنوشت موسسه غیر تجاری صورت جلسه تغییرات تنظیم و در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد.
برای اعمال تغییرات صورت جلسه باید یکی از مجامع عمومی تشکیل شود، اما چگونه یک مجمع تشکیل می شود یا اینکه چگونه تصمیمات مربوطه در آن اتخاذ می شود.
به طور کلی چند مجمع وجود دارد که یکی از آن ها در زمان ثبت و دیگر مجامع در خصوص تغییرات موسسه غیر تجاری کاربرد دارد.
هر یک از مجامع در خصوص برخی موضوعات می تواند تشکیل و نظر دهی کند و در نهایت نیز آن را به ثبت برساند، برای چنین امری باید ابتدا با مجامع مختلف آشنا شوید.
مجمع عمومی موسسین: این مجمع در زمان ثبت موسسه تشکیل می شود و هدف از تشکیل آن تاسیس موسسه غیر تجاری می باشد در واقع موسسین دور هم جمع می شوند. تصمیم می گیرند با چقدرسرمایه و چقدر سهام و در خصوص چه موضوعی موسسه غیر تجاری را ایجاد کنند.
مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده
این مجمع در خصوص موارد متعددی ممکن است ایجاد شود. در خصوص موضوعاتی تصمیم گیری می کند این مجمع اگر در چهار ماه اول سال تشکیل شود دیگر به اسم مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده نیست. تحت عنوان مجمع عمومی سالانه تشکیل می شود، موضوعاتی که در این مجمع تغییرات آن صورت می گیرد مانند انتخاب اعضاء و بازرسین، تصویب تراز نامه سالانه و در برخی موارد هم تعیین سمت اعضاء و بازرسین.
مجمع عمومی فوق العاده
این مجمع که در خصوص تغییرات اساسنامه موسسه غیر تجاری تشکیل می شود، در موارد متعددی می تواند صورت جلسه تغییرات اعضاء هیئت مدیره را داشته باشد یعنی برای ثبت تغییرات موسسه غیر تجاری در مواردی مانند، تغییر اسم موسسه، تغییر موضوع موسسه، تغییر سهم الشرکه اعضاء، تغییرات موسسه در خصوص کاهش و یا افزایش سرمایه، تغییرات مربوط به ورود و خروج اعضاء موسسه و نقل و انتقال سهم الشرکه موسسه غیر تجاری، تغییرات مربوط به آدرس موسسه و انحلال پیش از موعد.
مجمع یا صورت جلسه هیئت مدیره
برخی از تغییرات موسسه در صلاحیت هیئت مدیره می باشد و هیئت مدیره می توانند در خصوص آن تصمیماتی را اعمال نمایند، در مورد تعیین سمت اعضاء، تغییرات مالنند تعیین دارنده حق امضاء در موسسه غیر تجاری بخشی از مواردی است که صورت جلسه هیئت مدیره تنطیم می شود.
نکته 1: توجه داشته باشید برای اعمال تغییرات عنوان شدیه در برخی موارد موسسین در زمان ثبت توافقی خلاف قواعد عمومی می کنند که این امر بلا مانع است. برای تشکیل مجمع باید به اساسنامه شرکت مراجعه کنید.
نکته 2: برای تشکیل مجامع در برخی از موارد که صاحبان سهم زیاد هستند باید آگهی دعوت از طریق روزنامه کثیرالانتشار شرکت ارائه شود.
مدارک لازم برای ثبت تغییرات موسسه غیر تجاری
همان طور که می دانید برای اینکه بتوانید تغییرات موسسه را در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسانید باید مدارکی را ارائه نمایید، از جمله مدارکی که برای ثبت تغییرات باید به اداره ثبت شرکت ها تسلیم کنید عبارت است از:
- دو نسخه از صورت جلسه تنظیم شده در خصوص تغییر مربوطه که باید به امضاء همه اعضاء موسسه رسیده باشد.
- ارائه آگهی تأسیس موسسه غیر تجاری یا در صورت نبود آگهی تأسیس می توانید از روزنامه رسمی تأسیس نیز استفاده کنید.
- ارائه آگهی آخرین تغییرات موسسه غیر تجاری (در صورتی که تغییراتی اعمال شده باشد) و یا می توانید روزنامه رسمی همان تغییرات را نیز اعمال کنید.
- در مواردی که تغییرات مربوط به ورود اعضاء جدید در موسسه می باشد باید مدارک شناسایی اعضاء جدید ارائه شود.
- نسخه پرینت شده شماره پذیرش آگهی در ثبت سامانه ای باید در دو نسخه پرینت شود.
نکات مربوطه در ثبت تغییرات موسسه غیر تجاری
در زمان ثبت تغییراتد موسسه غیر تجاری حتماً به موارد زیر توجه داشته باشید.
- در زمان تنظیم صورت جلسه تغییرات موسسه غیر تجاری باید در ابتدای صورت جلسه مجمع تشکیل شده را نام ببرید.
- حتما نوع و اسم موسسه غیر تجاری باید در ابتدا همراه با شماره ثبت و شناسه ملی موسسه غیر تجاری در صورت جلسه تغییرات ذکر شود.
- توجه داشته باشید ساعت و تاریخ جلسه حتما مشخص در صورت جلسه آورده شود و در صورتی که تغییرات مختلفی را می خواهید اعمال کنید که در صلاحیت مجامع مختلف هست باید تأخر و تقدم زمانی تشکیل مجامع را بدان رعایت نمایید.
- توجه داشته باشید نمی توانید تغییرات مختلفی را که در صلاحیت مجامع متعدد است تحت عنوان دستور جلسه در یک برگه صورت جلسه تنظیم کنید اما می توانید تغییرات متعدد در صلاحیت یک مجمع مانند تغییر آدرس و تغییر موضوع موسسه یا الحاق به موضوع موسسه را در یک صورت جلسه تحت عنوان دو دستور جلسه تنظیم نمایید.
- اسم اشخاصی که در جلسه مجمعد حاضر شدند به همراه کلیه اشخاص دارای حق رای در مجمع باید در صورت جلسه به همراه میزان سهم الشرکه ای که دارند آورده شود.
- در صورتی که مجمع دارای منشی جلسه است باید نام و مشخصات منشی جلسه نیز در صورت جلسه ذکر شود.
- ریاست مجمع عمومی به طور کلی با رئیس هیئت مدیره می باشد و در صورت غیاب ایشان نیز با نائب رئیس هیئت مدیره می باشد.
- هر شخص دارای سهم الشرکه به تعداد سهم الشرکه ای که در موسسه غیر تجاری دارد حق رای دارد.
- اتخاذ تصمیم در خصوص تغییرات موسسه غیر تجاری با حداقل 50+1 و اکثریت عددی اعضاء حاصل می شود.
- ثبت تغییرات صورت جلسه باید در سامانه ثبت شرکت ها انجام شود.
- در صورت مجوزی بودن موضوع موسسه باید نسخه صورت جلسه به مهر ارگان صادر کننده مجوز رسیده باشد و بعد از آن برای ثبت تغییرات آن اقدام شود.
مراحل ثبت تغییرات موسسه غیر انتفاعی
برای ثبت تغییرات در اداره ثبت شرکت ها لازم است اقداماتی انجام شود از جمله برای تنظیم صورت جلسه و ثبت آن در اداره ثبت شرکت ها، با ما در ادامه همراه باشید تا با نحوه ثبت تغییرات در اداره ثبت بیشتر آشنایی پیدا کنید.
- گام اول: در گام اول باید تغییر مربوطه را بدانید تا با توجه به آن از مجمع مربوطه دعوت به تشکیل نمایید، دعوت مجامع از طریق روزنامه کثیرالانتشار مربوط به موسسه غیر تجاری انجام می شود، این امر در خصوص مجامع مختلف متفاوت است یعنی در خصوص مجمع عمومی فوق العاده تا دو نوبت می توانید آگهی دعوت را صادر کنید در صورتی که حد نصاب جلسه مجمع عمومی فوق العاده در نوبت دو نیز حاصل نشود نمی توانید تغییرات مورد نظر را اعمال نمایید.
- گام دوم: در این مرحله باید صورت جلسه تنظیم شود مطابق موارد و نکاتی که پیش از این در این مقاله عنوان کردیم، چنانچه شرایط به نوعی بود که تغییر مربوطه اعمال شد صورت جلسه باید به امضاء اعضاء حاضر در جلسه برسد.
- گام سوم: حال نوبت به ثبت صورت جلسه تنظیم شده است، همان طور که می دانید قانون تجارت زمانی تغییرات شکل گرفته در یک شرکت را معتبر می داند که تغییرات در اداره ثبت شرکت های حوزه تأسیس موسسه غیر تجاری به ثبت رسیده باشد و در مواردی که تغییرات به ثبت نرسد در برابر اشخاص ثالث بلا اثر است. بنابراین در مرحله اول باید به سامانه اداره ثبت شرکت ها مراجعه نمایید.
- گام چهارم: در این مرحله بر روی تغییرات کلیک می کنید و اطلاعات مانند شناسه ملی موسسه را وارد می کنید، سایر اطلاعات مربوط به تغییرات مانند: نوع تغییرات، اطلاعات اعضاء ساعت و تاریخ جلسه، نوع مجمع و … را به ترتیب در سامانه بار گذاری می کنید در نهایت نیز متن صورت جلسه را بار گذاری می کنید و با ثبت نهایی شماره پذیرش را در دو نسخه منتشر می کنید.
- گام پنجم: در این مرحله باید مدارک مربوطه تکمیل شود و به اداره ثبت شرکت ها پست گردد تمامی مدارک را در پاکت مخصوص پستی مربوط به تغییرات اشخاص حقوقی قرار می دهید و شماره پذیرش را در داخل و روی پاکت می چسبانید و به اداره ثبت شرکت های حوزه ثبتی موسسه غیر تجاری پست می کنید.
- گام ششم: طی یک هفته کارشناسان اداره ثبت شرکت ها اطلاعات بارگذاری شده در سامانه را با مدارک پست شده تطبیق می نمایند و در صورتی که ایرادی در این زمینه وجود نداشته باشد به تغییرات مربوطه را تأیید و آگهی تغییرات موسسه غیر تجاری را صادر می کنند.
- گام هفتم: زمانی که آگهی تغییرات موسسه غیر تجاری شما ثبت می شود، پیشنویس آگهی در سامانه ثبت شرکت ها بارگذاری می شود که مدیر عامل یا وکیل شرکت می تواند با دریافت پیشنویس به اداره ثبت شرکت ها مراجعه کند و آگهی مربوطه را دریافت نماید.
- گام هشتم: در این مرحله باید روزنامه رسمی مربوط به آگهی تغییرات موسسه غیر تجاری پرداخت شود و برای این امر باید به سامانه روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران وارد شوید و با ورود به سامانه و ورود به صفحه عضویت در قسمت پرداخت آگهی های قانونی، آگهی مربوط به تغییرات موسسه غیر تجاری را پرداخت نمایید.
- گام نهم: پرداخت روزنامه کثیرالانتشار مربوط به آگهی تغییرات موسسه غیر تجاری از دیگر مواردی است که باید پرداخت شود و تا زمانی که روزنامه رسمی و کثیرالانتشار پرداخت نشده اند موسسه قادر به اعمال تغییرات جدید نخواهد بود برای این امر باید به سامانه روزنامه کثیر الانتشار مراجعه نمایید و با وارد کردن شماره مکانیزه مربوط به آگهی که در بالای آگهی صادر شده از سوی اداره ثبت شرکت ها قرار دارد روزنامه مربوطه را پرداخت نمایید.
نحوه ثبت تغییرات موسسات تجاری دارای مجوز
همان طور که می دانید برخی از موضوعات مانند: موضوعاتی آموزشی، فرهنگی، گردشگری و موارد این چنینی برای ثبت موسسه غیر تجاری نیاز به دریافت مجوز از ارگان های زیر صلاح دارند، هم چنین این موسسات بعد از ثبت هر نوع اقدامی اگر برای تغییرات داشته باشند باید تغییرات مربوطه به تایید ارگان صادر کننده مجوز برسد.
در خصوص تغییرات موسسات غیر تجاری بعد از اینکه صورت جلسه مجمع عمومی تنظیم شد همراه با امضاء اعضاء مهر سازمان صادر کننده مجوز نیز باید در پای برگه صورت جلسه باشد که در دو نسخه تنظیم می شود.
موسسات غیرتجاری در بیشتر موضوعات نیاز به دریافت مجوز داند که مهمترین آنها همان طور که عنوان کردیم، موسسات آموزشی، گردشگری، موسسات حسابداری و حسابرسی، موسسات فرهنگی پژوهشی، موسسات ترک اعتیاد، موسسات فرهنگی قرآنی، خیریه ها و… که برای اطلاعات بیشتر نیز می توانید با کارشناسان. مجتمع ثبتی پایش تماس بگیرید.
هزینه ثبت تغییرات موسسه غیر تجاری
هزینه های تغییرات نسبت به ثبت کمتر است اما به تعداد تغییراتی که ایجاد می کنید نیز بستگی دارد، شما برای ثبت تغییرات هزینه هایی که باید پرداخت کنید هزینه ثبت، هزینه تمبر، هزینه وکیل، هزینه روزنامه رسمی، هزینه روزنامه کثیرالانتشار و هزینه پست می باشد.
هزینه های ثبتی با هم چندان تفاوتی ندارند، مثلاً هزینه تغییرات مربوط به آدرس و تعیین سمت هیئت مدیره برابر است، اما در برخی موارد هزینه ها افزایش می یابد مثلاً برای ثبت تغییرات مربوط به ورود و خروج که ظاهراً یک تغییر است اما باید برای آن سه صورت جلسه تنظیم شود برابر با سه صورت جلسه محاسبه می شود.
ثبت انحلال پیش از موعد موسسه غیر تجاری
یکی از مواردی که باید موسسات غیر تجاری بابت آن صورت جلسه تنظیم کنند و مجمع تشکیل دهند، انحلال پیش از موعد ی می باشد، همان طور که می دانید موسسین هر زمان که بخواهند می توانند شخصیت حقوقی را منحل کنند.
از این رو انحلال نیز در زمره تغییرات شرکت قرار می گیرد برای ثبت تغییرات موسسه غیر تجاری در مورد انحلال باید صورت جلسه تنظیم شود و برای آن مجمع عمومی فوق العاده تشکیل شود.
در خصوص انحلال شرکت اعضاء تصمیم گیرنده هستند و در صورت حد نصاب بودن جلسه و وجود سایر شرایط ذکر شده در این مقاله صورت جلسه انحلال موسسه غیر تجاری تنظیم می شود که در موسسات دارای مجوز باید با مهر اداره صادر کننده مجوز باشد و در موسسات عادی می توانید اقدام به ثبت نمایید.
در این خصوص ابتدا اطلاعات مربوطه در سامانه بار گذاری می شود و سپس بعد از بررسی کارشناسان اداره ثبت شرکت ها، آگهی انحلال موسسه غیر تجاری صادر می شود.
صورت جلسه مربوط به تغییرآدرس موسسه غیر تجاری
بسمه تعالي
مجمع عمومي فوق العاده مؤسسه…………………….. ثبت شده به شماره …………………….. به تاریخ …………. باحضور شركاء موسسه غیر تجاری درمحل قانوني مؤسسه تشكيل شد.
1-.خانم / آقای ……………………….. داراي مبلغ…………………………………. ريال سهم الشركه
2-خانم / آقای ………………………..داراي مبلغ……………………………………. ريال سهم الشركه
3-خانم / آقای ………………………..داراي مبلغ……………………………………. ريال سهم الشركه
(در صورتی که تعداد شرکا بیشتر بود باید در اضافه کنید)
دستور جلسه : تغييرمحل قانونی موسسه
پس از بحث و گفت و گو محل قانونی مؤسسه از استان ……………….خيابان …………..كوچه ……………..پلاك……. كدپستي ……………… به استان ……….خيابان …………..كوچه ………پلاك…….كدپستی ……………….تغییر يافت.
به آقا/ خانم ………. (می توانید اسم مدیر عامل یا دارنده حق امضاء موسسع یا وکیل را بیاورید) وکالت داده شده تا اقدامات لازم در زمینه ثبت این صورت جلسه را فراهم آورد.
نکته: در انتها صورت جلسه باید به امضاء اعضاء برسد.
نمونه صورت جلسه تغییرات موسسه غیر تجاری در خصوص تغییر یا الحاق به موضوع
بسمه تعالی
مجمع عمومي فوق العاده مؤسسه غیر تجاری …………………… ثبت شده به شماره …………………….. در تاریخ ……………. باحضور اکثریت / کلیه شركاء درمحل قانوني مؤسسه غیر تجاری تشكيل شد.
1-خانم/آقای…………………………… دارای مبلغ ……………………………… ريال سهم الشركه
2-خانم/آقای ………………………….. دارای مبلغ ………………………………. ريال سهم الشركه
3-خانم/آقای ………………………….. دارای مبلغ ………………………………. ريال سهم الشركه
دستور جلسه : تصمیمات اخذ شده در خصوص (تغییر موضوع مؤسسه غیر تجاری و يا الحاق در مواردي به موضوع مؤسسه)
موضوعات مؤسسه غیر تجاری در موارد مربوطه بررسي و بشرح زير تغيير یافت. در نتيجه ماده …………………. اساسنامه مؤسسه بشرح فوق اصلاح ميگردد.
به آقا/ خانم ………. (می توانید اسم مدیر عامل یا دارنده حق امضاء موسسع یا وکیل را بیاورید) وکالت داده شده تا اقدامات لازم در زمینه ثبت این صورت جلسه را فراهم آورد.
نکته: در انتها صورت جلسه باید به امضاء اعضاء برسد.
نمونه صورت جلسه تغییرات موسسه غیر تجاری در خصوص کاهش یا افزایش سهم الشرکه
بسمه تعالی
مجمع عمومي فوق العاده مؤسسه غیر تجاری…………………. ثبت شده به شماره ………………………در تاریخ …………….
باحضور اکثریت یا کلیه شركاء درمحل قانوني مؤسسه تشكيل شد.
1-خانم/آقا…………………….. دارای مبلغ…………………………………….. ريال سهم الشركه
2-خانم/آقا…………………….. دارای مبلغ…………………………………….. ريال سهم الشركه
3-خانم/آقای…………………… دارای مبلغ…………………………………….. ريال سهم الشركه
دستور جلسه :افزايش یا کاهش سرمايه مؤسسه غیر تجاری
افزايش یا کاهش سرمايه مؤسسه مورد بحث و گفتگو قرار گرفت :
1- خانم/آقای……………………… به شماره ملی …………………………. باپرداخت …………… ريال به صندوق مؤسسه سهم الشركه خود را از ……………………..ريال به………………….ريال افزايش یا کاهش داد.
2- خانم/آقای……………………. به شماره ملی ………………………… باپرداخت ………….. ريال به صندوق مؤسسه سهم الشركه خود را از ………………….. ريال به………………… ريال افزايش یا کاهش داد.
3- خانم/آقای……………………. به شماره ملی ………………………..باپرداخت ……………ريال به صندوق مؤسسه سهم الشركه خود را از …………………. ريال به……………….. ريال افزايش یا کاهش داد.
درنتيجه سرمايه موسسه از …………………….. ريال به…………………………….. ريال افزايش یا کاهش يافت وماده ……….. اساسنامه بشرح مذكور اصلاح شد.
اسامی شرکاء و میزان سهم الشرکه هریک پس از افزایش سرمایه بشرح ذیل می باشد :
1-خانم/آقای…………………………….. دارای مبلغ……………………………….. ريال سهم الشركه
2-خانم/آقای………………………………دارای مبلغ……………………………….. ريال سهم الشركه
3-خانم/آقای……………………………… دارای مبلغ………………………………. ريال سهم الشركه
مدير عامل يا هيئت مديره مؤسسه اقراربه دريافت وجوه افزايش سرمايه نمود.
به آقا/ خانم ………. (می توانید اسم مدیر عامل یا دارنده حق امضاء موسسه یا وکیل را بیاورید) وکالت داده شده تا اقدامات لازم در زمینه ثبت این صورت جلسه را فراهم آورد.
نکته: در انتها صورت جلسه باید به امضاء اعضاء برسد.
بسیار عالی از مقاله مفید شما
درود بر شما ممنون از همراهیتون