جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید
هر ساعتی در روز کنار شما هستیم با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

دفتر روزنامه چیست

دفتر روزنامه چیست

دفتر روزنامه چیست ؟ این سوالی است که امکان دارد برای شما پیش آمده باشد. شما دوست عزیزی که ثبت شرکت انجام داده اید و یا به صورت حقیقی امورات خود را انجام می دهید، مطمئنا اسم دفاتر مالی یا حسابداری به گوشتان رسیده. اینجا به سوالاتتان در این زمینه پاسخ می دهیم. برای پاسخ به هر سوالتان می توانید با مجتمع ثبتی و حقوقی پایش تماس بگیرید. اطلاعات بیشتر را می توانید در مقاله دفاتر پلمپ شرکت ها مطالعه نمایید.

دفتر روزنامه یعنی :

معرفی انواع دفاتر تجارتی

به موجب ماده ۶ قانون تجارت، تهیه و تنظیم چهار دفتر زیر الزامی است:

  • دفاتر روزنامه، دفتر کل، دفاتر دارایی ،دفتر کپیه

دفاتر دیگری به نام های دفتر صندوق، دفتر انبار و غیره وجود دارد که قانون آنها را الزامی نمی داند. به آنها دفاتر معین می گویند. این گفتار به معرفی هر یک از دفاتر پیش گفته اختصاص دارد.

دفتر روزنامه چیست

کاربرد دفتر روزنامه چیست ؟

ماده ۷ قانون تجارت در مورد دفتر روزنامه مقرر می نماید: «دفتر روزنامه دفتری است که تاجر باید همه روزه مطالبات و دیون و داد و ستد تجارتی و معاملات راجع به اوراق تجارتی (از قبیل خرید و فروش و ظهر نویسی) و به طور کلی جمیع واردات و صادرات تجارتی خود را به هر اسم و رسمی که باشد و وجوهی را که برای مخارج شخصی خود برداشت می کند در آن دفتر ثبت نماید.» در خصوص این ماده چند بیان می شود:

منظور از «اسم» عنوان و منظور از «رسم» ترتیب است. مثلاً کالایی به عنوان فروش و به ترتیب نقد و اقساط صادر شده، باید همین موضوع در دفتر قید گردد.

موارد قابل ثبت در دفتر روزنامه

  • مطالبات
  • دیون
  • داد و ستد تجارتی
  • معاملات راجع به اوراق تجارتی اعم از خرید، فروش و ظهرنویسی
  • کلیه واردات و صادرات تجارتی
  • وجوهی که برای هزینه های شخصی برداشت می شود.

نکات مهم در مورد دفتر روزنامه

باید توجه داشت که فقط داد و ستدهای تجارتی در دفتر روزنامه ثبت می شود و معاملاتی که برای نیازمندی های شخصی به عمل می آید، لازم نیست ثبت شوند. ولی وجوهی که برای نیازمندی شخصی برداشت می شوند، باید ثبت گردند.

پیش بینی قانون گذار از این نظر دارای اهمیت است که میزان این مخارج مطابق بندر ماده ۵۴۱ قانون تجارت آماره ورشکستگی به تقصیر را به دست می دهد که آثار آن شدیدتر از ورشکستگی عادی است.

عملیات شش گانه بالا باید هر روز ثبت شوند.

ضمانت اجرای عدم ثبت دفتر روزنامه چیست ؟

ضمانت اجرای عدم ثبت روزانه، آن است که سندیت این دفتر در امور تجاری بین تجار از بین می رود و فقط عليه خود تاجر، سندیت خواهد داشت.

بند ۳ ماده ۱۲ آیین نامه مربوط به نوع دفاتر مصوب ۱۳۹۴، تاخیر پانزده روزه ای در درج عملیات شش گانه در دفتر روزانه را مجاز شمرده است ولی باید دانست که:

اولا: چون این بخش آیین نامه خلاف صریح ماده ۷ قانون تجارت است و از طرفی مطابق اصل ۱۳۸ قانون اساسی، آیین نامه نمی تواند خلاف قانون باشد، لذا دستور ماده ۷ قانون تجارت به قوت خود باقی است.

ثانيه: آیین نامه مزبور، به پیش بینی قانون مالیات مستقیم و برای امور مالیاتی تدوین شده است و دایره شمول آن محدود به موضوعات مذکور بوده و نمی تواند شامل اعتبار دفتر روزنامه که از لحاظ سندیت در قلمرو قانون تجارت و قانون مدنی قرار دارد، بشود.

ماده ۳ آیین نامه فوق، در قسمت دوم خود به «اصول حسابداری و عرف متداول دفتر داری» در واقع روش عملی دفتر داری دو طرفه را که امروزه مورد استفاده بنگاه های تجارتی و ثبت معاملات با حجم و تنوع زیاد می باشد، مورد توجه قرار داده است.

طبق روش متداول، این دفتر داری دو طرفه، جنبه های دوگانه معاملات در دفتر به ثبت می رسد به عبارت دیگر، هر معامله از لحاظ گیرنده انتفاع (بدهکار و از لحاظ دهنده انتفاع طلبکار) محسوب می شود.

لزوم ثبت روزانه در دفتر روزنامه

عملیات مذکور در حساب سرمایه (ستون بستانکار) و حساب خرید (ستون بدهکار) قید می شود.

ماده ۹۲ لایحه جدید قانون تجارت، ثبت روزانه در دفتر روزنامه را الزامی اعلام کرده است: «دفتر روزنامه دفتری است که همه روزه و با تمام جزئیات در آن ثبت می شود.»

اصلاح ماده ۷ قانون تجارت که تاجر را مکلف می نماید همه روزه کلیه معاملات خود را در دفتر روزنامه ثبت نماید، ضروری می باشد تا تعارضات موجود بین قانون و آیین نامه فوق، از بین رفته و با پیشرفت های موجود در فن حساب داری و دفتر داری هماهنگ باشد.

با این وجود متاسفانه در لایحه جدید مجددا ثبت روزانه الزامی اعلام شده است.

از تاریخ تصویب قانون ۱۹۵۳ در فرانسه، خلاصه حسابها حداقل یک مرتبه در ماه در دفاتر روزنامه به ثبت می رسد. دیگر ثبت همه روزه عملیات بنگاه تجارتی در دفتر مزبور ضروری نمی باشد.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها