جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید
هر ساعتی در روز کنار شما هستیم با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

بازرس قانونی شرکت

بازرس قانونی شرکت

از جمله ارکان حیاتی و مهم در شرکت را می توان بازرس قانونی شرکت دانست. در این متن ما به تشریح وظایف و امور محول شده به بازرس می پردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بازرس قانونی شرکت در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

درباره بازرس قانونی شرکت

بازرسین در شرکت ها توسط سهامداران انتخاب می شوند و این در صورتی است که سهامداران و اعضای هیئت مدیره وظیفه رسیدگی به امور شرکت ها را برعهده دارند.

برای نظارت بر روی فعالیت های هیئت مدیره نیاز به وجود شخص ثالث می باشد که به آن بازرس قانونی می گویند که وی وظیفه بررسی و نیز تایید امورات تصویب شده توسط هیئت مدیره را بر عهده دارند.

در خصوص انتخاب بازرس در شرکت ها در سال 1311 به عنوان مفتش یاد شده و در اصلاحیه های لایحه قانون 1347 از آن ها با نام بازرس نام برده شده.

قانون مصوب 1347 که از قوانین مندرج در قانون تجارت  1996 فرانسه برگرفته شده موارد بیشتری را در راستای بازرسین مطرح کرده اند که در ماده های 144 تا 156 موجب تحول در امر نظارت و بازرسی در شرکت ها شده است.

وظایف یک بازرس را قانون مشخص می کند، این مورد را در نظر داشته باشید که با این وجود که بازرس توسط اعضای هیئت مدیره انتخاب می شوند ولی فعالیتی مجزا از دیگر ارگان ها خواهند داشت. وظیفه بازرس انجام امور به نفع اشخاص و شرکت در راستای رسیدگی به امور خواهد بود.

در صورتی که ذر رسیذگی به امور شرکت به تفاوت بازرس علی البدل و بازرس قانونی مواجه شدید می توانید مقاله بازرس علی البدل را مطالعه کنید.

بازرس یعنی :

در قانون از بازرس به عنوان شخصی که مسئولیت رسیدگی به امور شرکت و نیز مجری در امور حقوقی شرکت ها می باشد اتلاق می شود. بازرس معمولاً با داشتن مجوز از مراجع ذی ربط اقدامات لازم را برای رسیدگی به امور بررسی در شرکت ها انجام دهند.

در قانون تجارت نیز فرد بازرس را شخصیتی حقیقی معرفی کرده اند که وظیفه ای در جهت رسیدگی به پرونده های مالی و یا تغییرات در شرکت ها را برعهده دارد. در ادامه به وظایف بازرسین می پردازیم.

بازرس قانونی شرکت

وظایف بازرس شرکت

با بررسی وظایف محوله به بازرس می توان از میزان اختیارات و اموری که وی قادر به رسیدگی به ان ها هست مطلع شد و در همین راستا انجام امور در شرکت را به سرانجام رساند. در ادامه به وظایف اصلی بازرس اشاره می کنیم.

  • بررسی حساب ها

بازرسان باید در زمینه انجام امور دارایی و درستی صورت های مالی و دارایی و نیز برآورد صورت های سود و زیان که در طول سال مالی از سوی مدیران به مجامع عمومی ارسال می گردد نظر داده و بدین ترتیب انجام خدمت کنند.

در این میان کار بازرس در حکم نظارتی بوده و به هیچ ترتیب نمی تواند در حساب های شرکت دخالت کنند .بازرس قانونی نمی تواند حسابی را تنظیم کند. آن را به شرکت ارائه دهد و تنها حکم نظارت بر آن ها را خواهد داشت و در این زمینه فعالیت می کند. وی در صورت تاییدیه اسناد ارائه شده آن را تایید کرده و در غیر این صورت با اعلام دلیل و برهان آن را رد می کند.

بازرس این توانایی را دارد که قبل از ارائه گزارش خود درباره گزارشات نظر مدیران را جویا شده و در صورت تصحیح مواردی در گزارشات با وی تصمیم گیری های لازم را انجام دهند.

  • ماموریت های نظارتی خاص

بازرس اضافه بر اینکه ماموریت اصلی بررسی حسابها را بر عهده دارد، دارای وظایف دیگری نیز می باشد که این وظایف به طور کلی جنبه های حقوقی خواهد داشت. از دیگر وظایف بازرس می توان به انجام ماموریت های کاری خاص اشاره کرد.

بازرس در زمینه هایی مانند مواردی چون تعداد سهام وثیقه که مدیران شرکت در ماده 114 به بعد دارای سهم می باشد یا خیر نظارت های لازم را انجام دهد. بازرس باید در زمینه اینکه آیا سهام مربوطه در صندوق شرکت نگهداری می شود یا خیر نیز تحقیق کرده و در صورت هر نوع تخلف در مقررات آن را به مراجع ذی ربط گزارش دهد.

از وظیفه دیگر بازرس باید به تحقیق در زمینه انجام اموری که در اختیار مدیران شرکت گذاشته شده و وی این اطلاعات را به مجمع عمومی ارائه می دهد. بازرسین در زمینه اطلاعات ارائه شده از سوی مدیران نیز اظهار نظر خواهد کرد.

در همین راستا می توان به اطمینان حاصل کردن بازرسین از ارائه حقوق صاحبان سهام در خدی که در اساسنامه برای آن ها مبلغی در نظر گرفته شده اشاره کرد. حقوق صاحبان سهام باید به صورتی که در اساسنامه مطرح شده به صورت یکسان ارائه شود.

زمان ماموریت بازرس در شرکت

معمولاً زمان فعالیت بازرس در شرکت یک ساله بوده که انتخاب وی توسط مجمع عمومی عادی انجام می پذیرد.

انتخاب بازرس در ماده 144 لایحه اصلاحی 1347 قید شده و این انتخاب به معنای یک سال مالی خواهد بود که در پایان سال مالی مدت ماموریت بازرس نیز به اتمام خواهد رسید و مجمع عمومی باید برای سال مالی جدید بازرسی دیگر را انتخاب کرده و یا بازرس قبل را تایید کنند.

البته این نکته را می توان در نظر گرفت که انتخاب بازرس در یک بازه زمانی یک ساله امکان خوب نشناختن اوضاع شرکت را از نظر مالی و قانونی توسط بازرس را به دنبال خواهد داشت.

در قانون تصویب شده در فرانسه زمان انتخاب یک بازرس را تا 6 سال مالی اعلام کرده اند. در انتخاب مجدد بازرسین این امر بلامانع می باشد. در این بین بازرس می تواند برای استعفای خود قبل از موعد انتهای سال مالی ارائه دهند. در صورت تایید از سوی هیئت مدیره استعفایش مورد قبول قرار گیرد.

از جمله نقص هایی که در قوانین تجارت وارد می شود پرداختن به موضوع حق عزل بازرسین است که این امر توسط هیئت مدیره شرکتها قابل انجام است. در زمان عزل بازرس ، باید از سوی مجمع عمومی جایگزینی برای وی انتخاب شود. بازرس در عزل توسط مجمع عمومی هیچ مداخله ای نخواهد داشت و در صورت دستور به عزل بازرس از سوی مجمع عمومی باید اطاعت امر کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه فعالیت بازرس در شرکت ها می توانید با کارشناسان مجرب مجتمع ثبتی پایش تماس گرفته و از مشاوره رایگان حقوقی آن ها بهره مند شوید.

به این مقاله امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها