برای اطلاع از موارد و نحوه ثبت اجباری شرکت های ثبت نشده می توانید با کارشناسان مجرب مجتمع ثبتی پایش در تماس باشید. هم چنین در ادامه متن زیر ما نکات ثبت شرکت های ثبت نشده را به شما ارائه می کنیم.
چگونه ثبت اجباری شرکت های ثبت نشده انجام میشود ؟
در این مقاله نقش ثبت در مرحله تاسیس شرکت از دو جهت مورد بررسی قرار می گیرد:
یکی از لحاظ ماهیتی و تأسیسی و دیگری از لحاظ شکلی و تشریفاتی، از لحاظ ماهیت و تأسیس بحث بر سر این است. که ثبت چه نقشی در مرحله تأسیس شرکت و تعیین ممیزات و ویژگی های اساسی شرکت مانند نام، اقامتگاه، تابعیت و از همه مهمتر ایجاد شخصیت حقوقی شرکت دارد.
از لحاظ شکلی و تشریفاتی نیز این امر مطرح می شود که در عمل مطابق قوانین و مقررات و براساس رویه اداره ثبت شرکتها، برای ثبت شرکت رعایت چه ضوابط و تشریفاتی لازم است و برای این امر چه اسناد و مدارکی توسط مؤسسین و شرکاء باید ارایه شود و نهاد ثبت شرکت ها در روند ثبت شرکت چگونه عمل می کند و شرکت های مختلف تجاری از این لحاظ چه تفاوتی با هم دارند.
بر این اساس در مبحث نخست این فصل از نقش ثبت در ایجاد شخصیت حقوقی شرکت و ممیزات آن صحبت می شود و مبحث دوم هم به نحوه ثبت شرکت و تشریفات اختصاص می یابد.
ثبت شرکت و ایجاد شخصیت حقوقی
همانند اشخاص حقیقی که شخصیت آنها با تولد آغاز و با مرگ پایان می پذیرد، شخصیت حقوقی اشخاص حقوقی نیز زمانی آغاز و در نهایت پایان می پذیرد.
حال پرسش این است که در این میان ثبت شرکت چه نقشی در ایجاد شخصیت حقوقی شرکت دارد ؟
وانگهی، اشخاص حقوقی نیز مانند اشخاص حقیقی دارای ویژگی ها و ممیزاتی هستند که با آنها شناخته می شوند، نام، اقامتگاه، تابعیت، شماره ثبت و شناسه ملی جزو مهمترین آنها است که لازم است نقش ثبت در آنها مورد بررسی قرار گیرد.
از این رو در گفتار نخست این مبحث از نقش ثبت در ایجاد شخصیت حقوقی شرکت و در گفتار دوم از نقش ثبت در ممیزات شرکت صحبت می شود.
در زمینه اقدامات پس از ثبت شرکتهای تجاری به مانند تنظیم پلمپ دفاتر قانونی می توانید به متن مقاله تخصصی آن مراجعه کنید.
شرکت های ثبت نشده و مخفی
این نوع تقسیم بندی توسط مرحوم دکتر ستوده تهرانی ارائه شده است که طبق نظر ایشان شرکت های ثبت نشده و مخفی شرکت هایی هستند که بین چند نفر تشکیل می شوند که یک یا چند نفر از آنها میل ندارند نام آنها در شرکت برده شود.
اینگونه شرکت ها یا به صورت شرکت عاملیت است که یک یا چند نفر سرمایه خود را در اختیار یک یا چند شریک دیگر می گذارند و در آخر هر سال سودی به نسبت منافع حاصله دریافت می کنند یا اینکه چند نفر با هم تحت نام تجارتخانه معامله می کنند بدون آنکه رسماً شرکتی به ثبت برسانند.
در شکل اول اغلب قراردادی که بین شرکاء تنظیم می شود. صورت قرارداد وام با بهره متغیير دارد. زیرا اگر به صورت شرکتنامه نوشته شود حتماً باید به ثبت برسد و اگر به ثبت نرسد در محاکم پذیرفته نخواهد شد.
بنابر این اصولا اینگونه شرکت ها تابع اصول شرکت های تجارتی نیستند و تابع نوع قراردادی می باشند که بین شرکاء تنظیم شده است. به این جهت در بعضی موارد آنها را شرکت مخفی می نامند.
با ملاحظه عبارات فوق واضح است که اگر دو یا چند شخص به صورت مشترک و مشاعی و با آوردن سرمایه قصد اشتغال به امور تجارتی موضوع ماده ۲ قانون تجارت را داشته باشند. اگر بخواهند با توسل به ترفندهای غیر قانونی از تشکیل شرکت تجارتی و ثبت آن در اداره ثبت شرکت ها خودداری نمایند.
در واقع عملا به امور تجارتی اشتغال بورزند این نوع شرکت ها مشمول ماده ۲۲۰ قانون تجارت بوده و از نظر قانونگذار این نوع شرکت ها، تضامنی محسوب بوده و احکام راجع به شرکت های تضامنی در مورد آن اجرا می گردد. ماده ۲۲۰ ق.ت مقرر می دارد:
مسئولیت قانونی شرکت های ثبت نشده
«هر شرکت ایرانی که فعلاً وجود داشته یا در آینده تشکیل شود و با اشتغال به امور تجارتی خود را به صورت یکی از شرکت های مذکور در این قانون در نیاورده و مطابق مقررات مربوط به آن شرکت عمل ننماید شرکت تضامنی محسوب شده و احکام راجع به شرکت های تضامنی در مورد آن اجرا می گردد. لذا شرکت هایی که عملاً تشکیل شده ولی در ظاهر وجود نداشته و ثبت نیز نگردیده است، شرکت تضامنی محسوب خواهد شد.
لذا شرکت های مخفی و ثبت نشده، همیشه تضامنی محسوب خواهند شد. ولی اگر اجتماع دو یا چند شخص مشمول عنوان شرکت تجاری نباشد، دیگر شرکت محسوب نبوده و مشمول ماده ۲۲۰ ق.ت نیز نخواهد بود.
ثبت شرکت عملی
شرکت های عملی از اقسام شرکت های ثبت نشده و مخفی می باشند و در واقع نوع دوم این نوع شرکت ها هستند که چند نفر با مشارکت یکدیگر معاملاتی انجام می دهند که باز دو صورت پیدا می کند یا اینکه معاملات شرکاء جنبه کلی و عمومی دارد و کلیه شرکاء به معاملات تجارتی اشتغال می ورزند.
این نوع شرکت ها را که به فرانسه Société de fait می نامند، یعنی شرکت های عملی نه حقوقی و به هیچ وجه دارای شخصیت حقوقی نمی باشند. قانون ایران آنها را به رسمیت نمی شناسد ولی برای حفظ منافع اشخاصی که با چنین شرکت هایی وارد معامله می شوند، ماده ۲۲۰ ق.ت این نوع شرکت ها را تضامنی محسوب می دارد.
بنابراین شرکت های عملی یکی از اقسام شرکت های ثبت نشده بوده و در حقوق ایران طبق ماده ۲۲۰ ق.ت شرکت تضامنی محسوب بوده و شرکاء در مقابل دیون شرکت مسئولیت تضامنی دارند.
در پایان: برای هر نوع سوال و ایراد در این زمینه می توانید با کارشناسان و متخصصان مجتمع ثبتی پایش تماس حاصل نمایید.