جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید
هر ساعتی در روز کنار شما هستیم با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

جواز کسب کلید آغاز یک کسب و کار قانونی

جواز کسب کلید آغاز یک کسب و کار قانونی

هر کسب و کاری چه حقیقی و چه حقوقی باید مجوزی برای فعالیت داشته باشد. کسبه و مشاغل و بنگاه های کوچک اقتصادی باید جواز کسب یا پروانه بهره برداری دریافت کنند. جواز کسب یا پروانه کسب بر اساس موضوع مجوز از اصناف مختلف صادر می شود. مدیران و صاحبان کسب و کار ابتدای فعالیت، باید بدانند چگونه می توانند جواز کسب یا پروانه کسب دریافت کنند. در ادامه این مطلب به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت با ما در ادامه همراه باشید.

مطابق قوانین ایران تمامی کسب و کار ها باید مجوز رسمی داشته باشند. اصناف و مشاغل کوچک و بنگاه های کوچک اقتصادی نیز باید جواز کسب دریافت کنند. فروشگاه ها و مغازه ها و کلیه واحد های صنفی بر اساس شرایط مندرج در قانون می توانند اقدامات لازم را فراهم کنند.

شرایط گرفتن جواز کسب

شرایط کلی برای اخذ جوار کسب و پروانه کسب وجود دارد و اشخاصی که می خواهند این مجوز را دریافت کنند باید از شرایط مندرج در ادامه برخوردار باشند.

کسب و کار و مشاغل فنی که نیاز به کسب مهارت فنی خاصی دارند باید مدارک مربوط به فنی و حرفه ایِ مرتبط با موضوع کسب و کار ارائه دهید. مثلاً اگر بخواهید تعمیرات فنی کالایی را داشته باشید باید مدرک فنی حرفه ای ارائه دهید. البته این موضوع تنها در خصوص برخی از مشاغل فنی صادق است.

ماده 12 قانون نظام صنفی اشخاص حقیقی و حقوقی را مکلف میداند قبل از از اینکه فضایی را اجاره یا خریداری کنند باید جواز کسب برای راه اندازی کسب و کار دریافت کنند. برای دریافت پروانه کسب به اتحادیه صنفی خود مراجعه کنند و درخواست کتبی خود را ثبت کنند.

هر یک از اتحادیه های صنفی بر اساس شغل مربوطه حداقل متراژی را در نظر می گیرند که باید محل صنفی حداقل متراژ صنفی را داشته باشد. متقاضی اخذ پروانه باید حداقل 18 سال را داشته باشند.

محیط کسب و کار و محل مورد نظر لازم است مورد تایید بهداشت، ایمنی محیط و داشتن دوربین مدار بسته و داشتن حفاظ برای نصب دوربین، داشتن آشپزخانه و سرویس بهداشتی و …. مورد تایید مراجع ذی صلاح قرار گیرد.

حداقل شرایط مربوط برای کلیه مشاغل داشتن اجاره نامه کد رهگیری دار، داشتن کاربری اداری یا تجاری واحد صنفی مربوطه، آقایان باید کارت معافیت یا پایان خدمت سربازی خود را ارائه دهند، گواهی عدم سوء پیشینه، همچنین داشتن کد اقتصادی نیز ضروری برای دریافت جواز کسب ضروری است.

اما شرایط اختصاصی نیز با توجه به فعالیت مربوطه وجود دارد که خارج از حوصله این بحث می باشد. می توانید از طریق تماس با کارشناسان ثبتی پایش اطلاعات تکمیلی تری را دریافت کنید.

انواع جواز کسب

هر یک از کسبه بر اساس فعالیتی که انجام می دهند کسب و کار آنها در یکی از دسته های انواع جواز کسب دسته بندی می شود برای دریافت جواز کسب می توان چهار دسته تعیین کرد که مجوز های مختلف از این چهار دسته خارج نیستند.

  • جواز کسب توزیعی: اصنافی که در زمینه توزیع کالا های مصرفی فعالیت دارند مانند هایپر مارکت ها و فروشگاه های مواد غذایی و پوشاک و غیره مجوزی که دریافت می کنند از نوع جواز کسب توزیعی می باشد.
  • جواز کسب تولیدی: اصنافی که در زمینه تولید انواع محصولات خوراکی و غیر خوراکی فعالیت دارند و به طور کلی فعالیت تولید و عرضه محصولی را دارند در دسته بندی جواز کسب تولیدی می باشند.
  • جواز کسب فنی: هرگاه هدف از کسب و کاری ارائه خدمات تعمیر وسایل و ابزار فنی و الکترونیکی باشد لازم است در راستای ارائه خدمات فنی کخه ارائه می دهند مدرک فنی حرفه ای ارائه دهند تا موفق به دریافت جواز فنی برای ارائه خدمات مورد نظر باشند. خیلی از مشاغل فنی مانند: لوله کشی، تاسیسات ساختمان، تعمیرات موبایل و وسایل الکترونیکی منرل، تعمیبرات لوازم خانگی و تعمیرات خودرو جواز کسب فنی دریافت می کنند.
  • و در نهایت جواز کسب خدماتی: هر شغلی که به جای کالا خدماتی را عرضه می کند و به فروش می رساند مثل: آرایشگاه های مردانه و زنانه از دسته بندی کسب و کارهای خدماتی می باشد. که مجوز کسب آنها از نوع جواز کسب خدماتی می باشد.
ثبت نام جواز کسب
ثبت نام جواز کسب

ثبت نام جواز کسب

برای ثبت نام جواز باید به سامانه مربوط ایرانیان اصناف مراجعه کنید در این سامانه اشخاص حقیقی و حقوقی با ثبت نام در سامانه می توانند درخواست خود را جهت صدور جواز تاسیس در این سامانه ثبت کنند. دبیر هیئت عالی نظارت بر سازمان های صنفی کشور ناظر بر این سایت بوده و مسئول رسیدگی به درخواست های اشخاص می باشد.

متقاضی صدور پروانه کسب ابتدا باید در سامانه g4b.ir کسب و کار خود را ثبت کند بعد از تایید درخواست جواز در این سامانه می توانید به سامانه ایرانیان اصناف برای انجام سایر مراحل اقدام کنید بررسی بعد از تکمیل مدارک در این سایت حدود 7 روز کاری خواهد بود.

مدارک لازم برای دریافت جواز کسب

پیشنهاد می کنیم قبل از هرگونه اقدام عملی ابتدا مدارک لازم برای اخذ جواز کسب یا پروانه کسب را تکمیل کنید، یکی از مهمترین مواردی که جهت سرعت بخشیدن درخواست شما و دریافت مجوز در کمترین زمان ممکن خواهد شد داشتن مجوز می باشد.

مدارک لازم برای پروانه کسب ابتدا باید در سامانه جامع تجارت ایران آپلود شود اما مدارک بر اساس حقیقی یا حقوقی بودن متقاضی متفاوت است.

مدارکی که اشخاص حقیقی برای دریافت پروانه کسب باید تکمیل کنند تا شناسه صنفی دریافت کنند عبارت است از:

  • عکس پرسنلی متقاضی
  • کپی سند مالکیت یا اجاره نامه به نام متقاضی که باید دارای کد رهگیری باشد.
  • کارت پایان خدمت
  • کد اقتصادی
  • گواهی عدم سوء پیشینه
  • کپی کارت ملی متقاضی
  • رونوشت از صفحه اول شناسنامه
  • در صورت نیاز ارائه کارت بهداشت

اشخاص حقوقی برای ثبت نام جواز کسب باید مدارک زیر را تهیه و تکمیل کنند.

  • عکس پرسنلی مدیر عامل شرکت
  • کپی سند مالکیت یا اجاره نامه به نام شرکت با داشتن کد رهگیری
  • کد اقتصادی شرکت
  • کپی کارت ملی و شناسنامه مدیران شرکت
  • طرح لازم
  • لوگوی فروشگاه
  • آگهی ثبت شرکت و آگهی آخرین تغییرات شرکت
  • کارت پایان خدمت مدیر عامل
  • ارائه گواهی عدم سوء پیشینه شخص حقوقی

نکته: کلیه مدارک حداکثر تا 120 کیلو بایت باشند و فرمت JPEG و برای آپلود مدارکی که دارای چند برگ هستند مانند اجاره نامه لازم است فایل دارای Rar دارای کمتر از 4 مگابایت باشد.

سامانه جواز کسب
سامانه جواز کسب

سامانه جواز کسب

در سال 1382 در قانون نظام صنفی کشور ماده 54 به تصویب هیئت دولت رسید و در آن هیئت عالی نظارت دارای دبیرخانه ای در وزارت بازرگانی شد که اصلی ترین مهره اجرایی هیئت عالی نظارت به شمار رفت. بر اساس قانون وظیفه این دبیرخانه هماهنگی امور، تهیه و تدوین مکاتبات مورد نیاز جهت تصویب در هیئت و ارائه پیشنهاد می باشد.

برای سهولت در ارائه خدمات اخذ جواز کسب و با توجه به محول کردن وظایف دیگر به دبیر خانه، این دبیر خانه برای عمل به ماده 14 آیین نامه براس سرعت بخشیدن و سهولت برای متقاضیان اقدام به راه اندازی سایت رسمی و ثبت نام اینترنتی و نیز دریافت پروانه کسب اینترنتی کرد.

آدرس اینترنتی جهت ثبت نام اینترنتی جواز کسب، iranianasnaf.ir می باشد. در قسمت خدمات الکترونیکی سایرت ایران اصناف، خدماتی، هزینه های اخذ مجوز و پرداخت هزینه های الزامی اتحادیه اصناف و سایر خدمات مانند؛ تغییر صاحب پروانه و دریافت سایر مجوز های دخانیات و اخذ المثنی جواز کسب و انواع درخواست های تاسیس واحد های صنفی مختلف از جمله موارد مرتبط با خدمات الکترونیکی این سامانه می باشد.

مراحل اخذ جواز کسب

اخذ جواز کسب چندان مراحل پیچیده ای ندارد و تقریباً مراحل دریافت مجوز کسب برای انواع اصناف و در سراسر کشور به یک منوال می باشد، اگر به دقت مراحل را انجام دهید در کمترین زمان می توانید مجوز صنفی را دریافت کنید. برای این منظور لازم است چند مرحله زیر را انجام دهید.

  1. ابتدا باید درخواست کتبی را در سامانه مربوطه ثبت نمایید.
  2. سپس باید رسید مکربوطه را از سامانه درسافت کنید و از افراد ذی صلاح جواز کسب بگیرید.
  3. کمیسیون بازدید اتحادیه از واحد صنفی مربوطه بازدید خواهد کرد و از محل مورد نظر گزارشی در جهت صدور جواز کسب یا نداشتن شرایط مربوط به صدور جواز کسب تهیه خواهد کرد.
  4. فرد متقاضی در جلسه هیئت مدیره باید حاضر شود و پاسخ کتبی خود را مبنی به دریافت جواز کسب ارائه دهد.
  5. در نهایت مجوز کسب با تکمیل بودن مدارک و انجام مراحل قانونی صادر خواهد شد.

اما مراحل اگر توسط تیم حقوقی پایش انجام شود بسیار کوتاه تر خواهد شد. ابتدا ثبت نام سامانه ای انجام خواهد شد و تشکیل پرونده برای متقاضی صورت می گیرد. سپس 10 جلسه کلاس عملی اصناف برای شما برگذار خواهد شد بعد از این کلاس باید آزمون اصناف را انجام دهید.

در صورتی قبولی اتحادیه با دریافت مبلغ حق عضویت مجوز را صادر خواهد کرد و وکلاء ما در مجتمع ثبتی پایش جهت دریافت هر چه سریع تر پروانه کسب اقدام خواهند کرد.

هزینه اخذ جواز کسب در سال 1403

جواز کسب یا پروانه کسب نیز همانند هر خدمات دولتی دیگری که دریافت می کنید دارای هزینه برای دولت نیز  می باشد. تعرفه های سازمانی جواز کسب هر ساله رو به افزایش است. هزینه هایی از قبیل هزینه اداره پست، هزینه برگذاری آزمون، هزینه بهداشت، هزینه مربوط به حق عضویت در اتحادیه از جمله هزینه های دریافت جواز است که اگر توسط تیم حقوقی پایش بخواهید این پروسه را انجام دهید مبلغی نیز به عنوان حق الوکاله به هزینه های شما اضافه خواهد شد.

برای محاسبه هزینه مربوطه در این زمینه حتماً با کارشناسان تخصصی مجتمع ثبتی پایش تماس برگذار نمایید. مشاوران ما پیگیری صفر تا صد پرونده جواز کسب شما را با همکاری برترین وکلاء پایه یک انجام خواهند داد.

مزایای اخذ جواز کسب
نمونه مجوز کسب و کار اینترنتی

مزایای اخذ جواز کسب

دریافت جواز منافعی را برای صاحبین جواز دارد و برای دریافت مجوز لازم است. مزایایی که برای جواز کسب وجود دارد عبارت است از:

  1. با داشتن جوار کسب می توانید در شهرک های صنعتی با نرخ های مصوب دولتی فضایی را خریداری کنید. داشتن فضا و محلی برای کسب و کار همیشه یکی از دغدغه ها بوده که می توانید با داشتن برخی از انواع پروانه کسب در شهرک های صنعتی زمین تهیه نمایید.
  2. خرید زمین در شهرک صنعتی تنها نیاز به پرداخت 30 درصد از مبلغ دارد و باقی مبلغ را می توانید به صورت اقساط پرداخت کنید.
  3. آیا می دانستید با جواز کسب می توانید برند و نام تجاری ثبت کنید. برند و نام تجاری به صورت انحصاری بر اساس قانون تنها با داشتن مجوز های رسمی قابل ثبت می باشد. بنابراین می توانید با ثبت نام تجاری و برند به صورت قانونی تبلیغات سودمندی برای فروش بالا و شناخته شدن محصول یا کسب و کارتان داشته باشید.
  4. شرکت در نماسگاه های داخلی و بین المللی یکی از راه های معرفی محصول یا کسب و کار به افرادی است که نیاز به حوزه مورد نظر دارند که داشتن مجوز فعالیت که می تواند همان جواز کسب یا پروانه کسب باشد راه ورود شما به نمایشگاه های داخلی و بین المللی است.

نحوه اخذ جواز کسب برای مشاغل اینترنتی

اگر می خواهید یک فروشگاه اینترنتی راه اندازی کنید و به صورت اینترنتی نیز فروش داشته باشید بدون شک نداشتن جواز می تواند یکی از چالش های شما باشد. اخذ مجوز برای مشاغل اینترنتی را می توان به چند دسته تقسیم کرد. اولاً مشاغلی که دارای جواز کسب هستند و به صورت حقیقی یا حقوقی در محل خاصی فعالیت دارند در این صورت بدون جواز کسب نمی توانند نماد اعتماد الکترونیکی یا اینماد دریافت کنند.

سازمان انجمن صنفی رایانه ای کشور برای مشاغل اینترنتی که جواز کسب ندارند و بر اساس شرایط خاصی مجوز این نوع مشاغل را صادر می کنند. همچنین مشاغل اینترنتی که دارای ملک و فضای خاصی نیستند و در خانه فعالیت دارند می توانند بر اساس مجوز مشاغل خانگی فعالیت خود را به صورت تخصصی داشته باشند.

مدت زمان اخذ جواز کسب

زمان اخذ جواز کسب نیز همانند سایر خدمات دولتی بسته به تکمیل بودن مدارک و مراحل شکلی در سازمان های دولتی دارد که در صورت تکمیل مدارک شما بین 3 الی 4 هفته پروانه برای شما صادر خواهد شد.

تفاوت جواز کسب و پروانه کسب

برخی از افراد تصور می کنند جواز کسب با پروانه کسب تفاوت دارد در صورتی که چنین نیست پروانه کسب یا جواز کسب هر دو یکی هستند و اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند درخواست ثبت هر یک را بدهند در واقع تفاوتی بین این دو وجود ندارد. پروانه کسب را می توان موقتی، با اعتبار دو ساله دریافت کرد و هم می توان دائمی اخذ کرد که در این نوع نیز اعتبار مجوز محدود به زمان 5 ساله است.

جواز کسب بدون کارت پایان خدمت

همان طور که پیش از این نیز اشاره داشته اید امکان اخذ جواز کسب یا پروانه کسب بدون کارت پایان خدمت وجود ندارد. بنابراین اشخاصی که کارت پایان خدمت ندارند نمی توان به نام این اشخاص جواز کسب گرفت.

جواز کسب برای خانم ها

با توجه به بند 14 آیین نامه اجرای تشکلات اداری و امور مالی و نحوه اداره دبیرخانه هیئت نظارت که در سال 1393 بر وظایف سازمانی این دبیرخانه اضافه شد. جهت ایجاد زیر ساخت های لازم در جهت تشکیل و تاسیس انجمن های صنفی کارگران و کارفرمایان صدور جواز کسب برای خانم ها و آقایان به صورت مکانیزه در راستای ارتقاء کیفیت ارائه خدمات صورت گرفت.

البته نمی توان از برخی محرومیت ها به دلیل سختی برخی مشاغل برای خانم ها غافل شد. در واقع برای برخی مشاغل خانم ها به تنهایی نمی توانند جواز کسب دریافت کنند. متاسفانه برخی مشاغل که میزان ارتباط با جامعه و سختی کار و حساسیت کار و مشاغل فنی و …. تقسیم می شود. مثلاً اگر خانمی بخواهد در زمینه تولید پوشاک مجوز دریافت کند، باید حتماً آقایی را به عنوان مباشر تعیین کند و به تنهایی نمی تواند مجوز کسب دریافت کند. مشاغلی از قبیل: رستوران، فروش لوازم یدکی، تعمیرات ماشین، تبلیغات، املاک از این دسته بندی هستند.

پایان مطلب: امیدواریم اطلاعات ارائه شده در این مطلب برای شما مفید بوده باشد سایر اطلاعات مربوطه در این زمینه را می توانید از کارشناسان و متخصصان ما در مجتمع ثبتی پایش از طریق تماس با ما و شماره های تماس این مجموعه ارتباط برقرار کنید.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها