جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید
هر ساعتی در روز کنار شما هستیم با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

معاملات بازرس یا بازرسان با شرکت

معاملات بازرس یا بازرسان با شرکت

وضعیت معاملات بازرس یا بازرسان با خود شرکت یا به حساب شرکت در این مبحث صرفا وضعیت حقوقی آن دسته از معاملات بازرس در شرکت یا بازرسان شرکت را که با خود شرکت یا به حساب شرکت معاملاتی می نمایند مورد بررسی قرار خواهیم داد.

معاملات بازرس یا بازرسان با شرکت

ماده ۱۵۶ تکلیف این گونه معاملات را مشخص نموده است. بازرس نمی تواند در معاملاتی که با شرکت یا به حساب شرکت انجام می گیرد بطور مستقیم یا غیر مستقیم ذی نفع شود.

در خصوص معاملات موضوع ماده ۱۵۶ نکات ذیل قابل اشاره است:

۱- در ماده ۱۵۶ بازرس نمی تواند در معاملاتی که با شرکت انجام می شود چه مستقیم چه غیر مستقیم ذی نفع شود به عبارت دیگر ممنوعیت معامله بازرس با خود شرکت چه مستقیم چه غیر مستقیم مطلق است.

با توجه به اطلاق قسمت اول ماده ۱۵۶ ذی نفع بودن بازرس در در معامله چه جزئة چه کلا نیز ممنوع است و از سوی دیگر ذی نفع بودن بازرس حتی بطور غیر مستقیم نیز مشمول ممنوعیت ماده ۱۵۶ است.

مانند اینکه شخصی برای بازرس با شرکت معامله نماید در اینجا هر چند ظاهرا بازرس طرف معامله با شرکت نیست ولی در عمل معامله برای بازرس است و فرد مزبور نماینده بازرس می باشد و در معاملات حق العمل کاری این امر بیشتر مصداق دارد.

در صورت نیاز به مطالعه در زمینه ثبت شرکت سهامی خاص به مقاله ی آن مراجعه نمایید.

۲- بازرس نمی تواند در معاملاتی که به حساب شرکت انجام می شود بطور مستقیم یا غیر مستقیم ذی نفع شود.

به نظر می رسد که این نوع معاملات، معاملاتی است که بازرس با خود شرکت شریک می باشد نه اینکه بازرس با خود شرکت معامله نماید و این ذی نفع بودن چه مستقیم چه غیر مستقیم ممنوع است.

٣- قانونگذار ضمانت اجرای انجام این معاملات را بطور صریح مشخص ننموده است بلکه فقط از عبارت نمی تواند ذی نفع شود.

استفاده نموده است ولی به نظر می رسد که این معاملات بطلان نسبی است مگر اینکه معاملات موضوع مواد ۱۳۲ مطرح باشد که در آنها بطلان مطلق است.

۴- به نظر می رسد که شرکت هایی که بازرس در آنها مدیر یا مدیر عامل با سهامدار است.

خود شرکت نیز مشمول ممنوعیت مندرج در ماده ۱۵۶ است چون د راین نوع معاملات نیز بازرس بطور غیر مستقیم ذی نفع است.

۵- بهتر است همانند معاملات مدیران و مدیر عامل با خود شرکت (طی مواد ۱۲۹ الی ۱۳۲) در خصوص معاملات بازرس با خود شرکت یا به حساب شرکت نیز مقررات روشن و مفصلی تدوین شود.

  1. مجتمع ثبتی پایش مجری تخصصی ثبت شرکت در ایران

معاملات بازرس یا بازرسان با شرکت

مسئولیت مدنی بازرس یا بازرسان شرکت در مقابل شرکت و اشخاص ثالث

ماده ۱۵۴ لایحه اصلاحی در خصوص مسئولیت مدنی بازرس یا بازرسان شرکت مقرر می دارد:

بازرس یا بازرسان در مقابل شرکت و اشخاص ثالث نسبت به تخلفاتی که در انجام وظایف خود مرتکب می شوند طبق قواعد عمومی مربوط به مسئولیت مدنی مسئول جبران خسارات وارده خواهند بود.

شرایط برقراری مسئولیت مدنی برای بازرس یا بازرسان عبارتند از:

اولا: بازرس یا بازرسان باید از انجام وظایف خود استنکاف نمایند و این استنکاف تخلف و تقصير باشد.

به عبارت دیگر بازرس یا بازرسان بایستی مرتکب تخلف و تقصیر شوند.

ثانياً: از این تقصیرات بازرس یا بازرسان به شرکت و اشخاص ثالث خسارتی وارد شده باشد.

ثالثاً: بیم ورود خسارت و تقصیر بازرس یا بازرسان رابطه علیت و سببیت باشد لذا در صورت تحقق سه شرط فوق، بازرس یا بازرسان در مقابل شرکت و اشخاص ثالث مسئولیت مدنی دارند.

در خصوص نوع و میزان مسئولیت بازرس یا بازرسان در مقابل شرکت و اشخاص ثالث بایستی گفت که مدیران و مدیر عامل طبق مواد ۱۴۲ و ۱۴۳ و ۲۷۳ و سایر مواد لایحه اصلاحی در برابر شرکت و اشخاص ثالث مسئولیت تضامنی دارند ولی در خصوص ماهیت و میزان مسئولیت مدنی بازرس یا بازرسان قانونگذار تصریحی به عمل نیاورده است.

اگر ما معتقد باشیم که در مسئولیت جمعی اصل بر نسبی بودن است در این صورت مسئولیت بازرس یا بازرسان نسبی است نه تضامنی ولی اگر ما قائل باشیم در حقوق تجارت اصل بر تضامنی بودن مسئولیت است و ماده ۵۹۲ ق.ت نیز بر این امر تأکید دارد و از سوی دیگر وقتی مسئولیت یکی از ارکان شرکت یعنی هیأت مدیره و مدیر عامل تضامنی است لذا بایستی معتقد بود که رکن دیگر یعنی بازرسی نیز دارای مسئولیت تضامنی می باشد البته ماده ۲۷۳ لایحه اصلاحی نیز بر مسئولیت تضامنی بازرس یا بازرسان اشاره دارد ولی مابین مسئولین، مسئولیت به نسبت تقصير آنها در وقوع خسارت خواهد بود.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها