مسئولیت شرکا در شرکتهای تجاری به عوامل متعددی بستگی دارد. مثلاً شرکت های تجاری را با توجه به مسئولیت شرکا می توان به سه دسته شرکتهای شخص، سرمایه و مختلط تقسیم نمود که هر کدام ویژگی های خاصی داشته و از احکام خاصی پیروی می نمایند. که برای تمایز آنها از یکدیگر مباحث در سه قسمت جداگانه ارائه می شود.مجتمع ثبتی پایش
مسئولیت شرکا در شرکتهای تجاری
شرکت های شخص
شرکتهای شخص شرکت هایی هستند که شخصیت شرکا در آن از اهمیت بسیاری برخوردار بوده به طوری که اعتبار شرکت بیشتر از آنکه به سرمایه شرکت بستگی داشته باشد به شخصیت شرکا و اعتبار آنها بستگی دارد.
مطالب راجع به شرکتهای شخص تحت دو عنوان ویژگی های شرکت های شخص و انواع آن قابل ارائه است.
نامحدود بودن مسئولیت شرکا
منظور از نامحدود بودن مسئولیت این است که مسئولیت آنان محدود به آورده خود به شرکت نبوده بلکه با اموال و دارایی های خود نیز در قبال تعهدات و بدهی های شرکت مسئول می باشند.
بر همین اساس چنانچه طلبکاران شرکت نتوانند مطالبات خود را از محل اموال و دارایی های شرکت وصول نمایند بعد از انحلال شرکت و پایان شخصیت حقوقی شرکت می توانند به شرکای شرکت مراجعه نموده و مطالبات خود را از آنان مطالبه نمایند.
البته مسئولیت نامحدود شرکا در شرکتهای شخص با توجه به نوع شرکت به دو نوع مسئولیت تضامنی و مسئولیت نسبی تقسیم می شود که در بحث از انواع شرکتهای شخص به آنها اشاره خواهد شد.
اهمیت شخصیت شرکا
در شرکتهای شخص، شخصیت شرکا از اهمیت بسیاری برخوردار است به طوری که ملاک اعتبار شرکت بیشتر از سرمایه، شخصیت شرکا می باشد.
بنابراین به هر میزان شرکای شرکت از شخصیت قابل قبولی برخوردار باشند اعتبار شرکت بیشتر می شود اگرچه از حیث سرمایه نقدی از کمیت بیشتری برخوردار نباشد.
اهمیت شخصیت شرکا هم از جهت رابطه شرکا با اشخاص ثالث و هم در رابطه شرکا با یکدیگر قابل توجیه است. اهمیت شخصیت شرکا در ارتباط با اشخاص ثالث مبتنی بر مسئولیت نامحدود شرکا و حق مراجعه طلبکاران به شرکا می باشد.
بدین معنی که چون طلبکاران در صورتی که نتوانند مطالبات خود را از شرکت وصول نمایند، حق مراجعه به شرکای شرکت را دارند لذا برای آنها مهم است که شریک شرکت از نظر شخصیتی چگونه شخصی است. مثلاً از نظر مالی، شخص متمکن و متمولی می باشد یا از نظر مالی وضعیت مناسبی ندارد یا از نظر اخلاقی توجه به حقوق مردم و طلبکاران دارد و آیا شخصی است که خود را در قبال بدهی های شرکت به اشخاص ثالث مسئول می داند یا نه؟
اما اهمیت شخصیت شرکا در ارتباط با یکدیگر از این جهت است که مسئولیت تضامنی که سنگین ترین نوع مسئولیت می باشد اقتضاء می کند اشخاصی که به عنوان شریک در شرکت قرار می گیرند نسبت به هم آشنایی داشته و به یکدیگر اعتماد کامل داشته باشند و بر همین اساس در این شرکت ها، هیچ یک از شرکا نمی تواند بدون رضایت شرکای دیگر سهم الشرکه خود را به دیگری انتقال دهد (ماده ۱۲۸ و ۱۸۹ ق. ت). نکته قابل توجه در مورد شخصیت شرکا، معیار و ملاک آن می باشد.