مجتمع ثبتی پایش در این مقاله تلاش و کوشش نموده است تا دربارۀ ثبت شرکت خارجی در ایران مطالبی را ارائه نماید تا انتهای مقاله همراه ما باشید و در صورت روبرو شدن با هر سوال و مسئلهای میتوانید از تجربیات مشاوران و کارشناسا ما در این مجموعه ثبتی بهره مند شوید.
ثبت شرکت خارجی (بین المللی)
بر اساس ماده 3 قانون تجارت آمده است که اگر شرکت خارجی بخواهد در ایران شعبه یا نمایندگی داشته باشد. بایستی در کشور خود که در واقع شرکت و اعضاء مربوط به آن کشور میشوند.
به آن کشور مبدأ میگویند نیز از قبل شرکتی ثبت کرده باشد. تا بتوان در ایران با عنوان نمایندگی و یا یک شرکت خارجی به ثبت برسد.
البته بایستی این شرکت در خود ایران و در ادارۀ ثبت اسناد یا همان ادارۀ ثبت شرکتها در شهر مورد نظر به ثبت برسد.
اگر اعضاء یک شرکت خارجی باشد و بخواهند شرکت خود را به عنوان یک شرکت بین المللی به ثبت برسانند و شرکت خود را قبلاً در کشور دیگری که اعضاء ملیت آن را دارن به ثبت نرسانده باشند.
امکان ثبت در ایران وجود ندارد علت این است که طبق قانون تصویب شده در سال 1310 امکان ثبت شرکت خارجی میسر است منوط به این شرط که ابتدا شرکت در خارج از ایران و در یک شرکت مبدا به ثبت رسیده باشد.
تنها شرکت خارجی به عنوان نماینده و شعبه در ایران امکان ثبت دارد.
نوع فعالیت شرکتهای خارجی
نوع فعالیت شرکتهای خارجی معمولاً صادرات و واردات یا خرید و فروش است با سرمایههای کلان وارد فعالیت در بازار تجاری میشوند و بیشتر رویکرد تجاری و سودهی دارند.
که متولیان امر باید توجه کنند که طریقۀ فعالیت آنها به نحوی نباشد که به تجارت کشور آسیبی برساند.
اعضاء در شرکتهای خارجی به نحوۀ باشد که یک عضو ایرانی نیز درآن مشغول به فعالیت باشد.
طبق قانون 4 ادارۀ ثبت شرکتها ثبت شرکت خارجی توسط وکیل و یا یک شخصی که در ایران مقیم و حق امضاء دارد قابل ثبت میباشد. و میتواند برای ثبت اقدامات لازم را انجام دهد.
در صورتی که اعضاء خارج از ایران هستند برای امضاء یک سری اسناد یا باید به وکلا وکالت نامه دهند و یا بایستی مدارک ثبت شرکت را به سفارت در آن کشور ارسال کرد افراد در انجا حاضر و اسناد را امضاء نمایند.
مواردی که باید برای ثبت یک شرکت خارجی در ایران انجام داد
- لازم است بدانید این اظهارنامه باید به صورت فارسی نوشته شود.
- در این اظهارنامه این نکات رعایت می شود ابتدا نام کامل شرکت
- قالب شرکت مشخص میشود اینکه ثبت شرکت سهامی خاص، مسئولیت محدود و یا غیره است.
- مرکز شرکت مشخص میشود در کدام کشور، شهر و آدرس دقیق آن
- تابعیت شرکت
- سرمایۀ شرکت البته در هر تاریخی تقاضا شود سرمایه بر اساس همان تاریخ باید ذکر گردد.
- اساسنامه اصلی شرکت
- تاریخ ثبت شرکت اصلی و اینکه توسط چه نهادی به ثبت رسیده است.
- نوع شرکت مشخص شود اینکه موضوع اصلی فعالیت آن چیست به صورت تجاری، صنعتی و یا کاملاً حسابداری یا همان مالی است.
- شهر و یا شهرهای که میخواهید شرکت در آن ثبت شود.
- اگر چند نمایندگی برای شرکت در نظر گرفتهاید نمایندۀ اصلی کدام شرکت است.
- اسم و آدرس شرکت در ایران به طور دقیق مشخص گردد.
- آدرس اعضاء داخل و یا خارج ایران با مشخصات دقیق
مدارک لازم جهت ثبت شعبه شرکت خارجی در ایران
- مواردی که برای ثبت شعبه شرکت خارجی در ایران مورد نیاز است شامل اساسنامه شرکت، آگهی تاسیس شرکت و همچنین آخرین تغییرات ثبت شده
- گزارشی مالی و تایید شده شرکت
- اطلاعت مربوط به فعالیت شرکت و ضرورت ثبت شعبه در ایران و نوع و حدود اختیارات و محل فعالیت شعبه برآورده نیروی انسانی ایرانی و خارجی
- اشخاص حقیقی ایرانی یا اشخاص حقوقی که ثبت نمایندگی خارجی در ایران ترجمه فارسی اسناد و اصل مدارک و اطلاعات که باید بع اداره کل ثبت شرکت ها ارسال گردد.
- مدارک شناسایی شخص متقاضی: تصویر شناسنامه و نشانی هتل یا اقامتگاه قانونی اشخاص، اساسنامه شرکت و آگهی تاسیس
ثبت نمایندگی شرکتهای خارجی
شرکتها خدمات خود را به شخصیتهای حقوقی واگذار میکنند. چرا که شخصیت قانونی و اراده قانونگذار را شامل میشود. ضمناً قابل اعتمادتر و طبق قوانین هستند. اما در هر صورت شرایط صدور نمایندگی برای اشخاص دارای حقیقی نیز منع نشده است.
نمایندگی شخصیتی کاملاً مستقل دارد لذا استخدام و مسئولیتهای حقوقی بر عهده خود نمایندگی است و تنها خواستههای شرکت اصلی را دنبال میکند.
شرکتهایی قابل ثبت در نمایندگی هستند که به صورت قانونی به ثبت رسیده باشند و شخصیت قانونی داشته باشند. خواه این شرکت ایرانی باشد، خواه یک شرکت خارجی که در کشور خودش به صورت قانونی به ثبت رسیده باشد.
البته مهم است که شرکت متقاضی ثبت نمایندگی در ایران تابع مقررات ایران است.
نحوه ی انتشار رسمی فعالیت شرکت خارجی
طبق قانون 20 ادارۀ ثبت شرکتها باید در مدت زمان یک ماه که از تاریخ ثبت شرکت خارجی در ایران میگذرد فعالیت شرکت خارجی رسماً اعلام شود.
این اعلام با انتشار روزنامه رسمی مبنی بر شروع فعالیت شرکت خارجی با موضوع مشخص است که به اطلاع رقبا و دیگر افراد برسد.
همچنین صحه ای بر واقعی بودن شرکت است که همگان بر آن واقف باشند.
روزنامهای که در آن فعالیت رسمی شرکت خارجی اعلام میشود را روزنامه کثیرالانتشار گویند. این روزنامه متعلق به قوه قضاییه بوده و صحت آن توسط این اورگان تایید می شود.
برای چاپ آن باید مواردی چون:
- خلاصه اساسنامه
- نام نماینده یا نمایندگان عمده شرکت
- نام افراد دارای حق امضاء
- نام افراد مقیم ایران که جهت دریافت اطلاعات صلاحیت دارند.
براساس قانون نیز باید اطلاعات لازم در روزنامه محلی به چاپ برسد این اطلاعات براساس ماده ی 21 نظامنامه تنظیم شدهاند. (اگر آن شهر روزنامۀ محلی نداشته باشد در یکی از روزنامههای یومیه تهران و با ذکر اینکه مربوط به کدام شعبه است چاپ خواهد شد.)
نحوه ی ثبت شرکت برای اتباع خارجی در ایران
اگر افراد خارجی در ایران قصد ثبت شرکت دارند باید طبق قوانین عمل کنند و تمامی شروطی که توسط ادارۀ ثبت و قانون تجارت تنظیم شده را رعایت نمایند.
- طبق ماده ی 1 ارائه شده در قانون ثبت شرکتها برای شروع فعالیت اتباع خارجی در ایران جهت به ثبت رساندن شرکت باید یک ایرانی در کنار سایر افراد خارجی حضور داشته باشد و به عنوان سهام دار در نظر گرفته شود. و این قانون شامل اشخاص حقیقی و حقوقی می باشد. فرقی در کلیات ندارد و شامل تمام فعالیتهای تجاری اشخاص خارجی در ایران میباشد.
- براساس قانون 4 تجارت اگر شخص خارجی بخواهد در ایران سرمایه گذاری کند و تمام سهام و سرمایه به نام خودش باشد هیچ گونه منع قانونی ندارد و کار او باعث می شود در جامعه سرمایه تزریق گردد و به اقتصاد جامعه کمک میکند. اما اگر برعکس این مورد باشد و سرمایه گذاری آن مانع پیشرفت اقتصاد شود بایستی هرچه سریع تر در مورد انحلال فعالیت آن تبعۀ خارجی اقدام نمود.
- طبق مادۀ 34 قانون تجارت اگر سرمایهگذاری توسط اتباع خارجی صورت گیرد تملک زمینی که در آن شرکت تاسیس شده و تمامی سرمایههای منقول و غیره منقول به خود فرد داده میشود. در صورتی که این نوع سرمایه گذاری مجاز باشد.
- اشخاص حقیقی و حقوقی که در ایران شروع به سرمایه گذاری میکنند مالک بر تمام و بخشی از سهام شرکت تاسیس شده در ایران هستند همچنین میتوانند به اسم خودشان در ایران خریداری نمایند.
- فرد خارجی در ایران یک شرکت تاسیس و کلیۀ مراحل قانونی مربوطه را انجام میدهد اما به هر دلیلی در شرکت خود به صورت قانونی شناخته نشده است. این امر مانع ثبت شرکت او در ایران میشود. زیرا ایران تنها نمایندگی قانونی را قبول خواهد کرد.
مزایای ثبت شرکت اتباع خارجی
- یکی از مزایای که قانون ثبت شرکتها در ایران برای اتباع خارجی در نظر گرفته این است که میتوانید بدون آنکه شریک در مورد سرمایۀ خود داشته باشید به صورت 100 درصدی سرمایه شرکت را با نام خود در اختیار داشته باشید که معمولاً بسیاری از کشورها این مزایا را ندارند.
- و مورد بسیار مهم دیگر که برای ایران مهم است اینکه امکان صادرات و درآمد زایی غیر نفتی در ایران بالا میرود و سرمایه بیشتر خواهد شد و با ورود اتباع خارجی به ایران و تزریق سرمایه این امکان را به ما میدهند که سرمایههای بیشتری توسط شرکتهای خارجی در ایران صورت بگیرد.
- مورد دیگر اینکه وجود سرمایه گذار در شرکتهای فنی مهندسی باعث انجام فعایتهای عمرانی بین دو کشور و البته کشورهای ثالث میباشد.
- همۀ این موارد کمک به بالا رفتن جنبۀ اقتصادی و دانش و فناوری در کشور میشود.
ثبت شعبه و نمایندگی شرکت خارجی
ثبت شعبه و نمایندگی شرکتهای خارجی قبل از انقلاب بدون محدودیت امکان پذیر بود. اما بعد از انقلاب با توجه تفاسیر خاص از اصل 81 قانون اساسی و نظریۀ شورای نگهبان، ادارۀ ثبت شرکتها تنها با ثبت شعبه و نمایندگی آن دسته از شرکتهای خارجی موافقت نمود که دارای قرارداد با دستگاههای دولتی بودند.
نکته: دریافت پلمپ دفاتر و تشکیل پرونده مالیاتی نیز برای شرکت ها و نمایندگی های خارجی که در ایران فعالیت دارند الزامی است بنابراین هم شعبه و شرکت های خارجی نبز باید مطابق قوانین مالیاتی و تجاری ایران فعالیت داشته باشند.
پایان: چنانچه برای ثبت شرکت خارجی در ایران بخواهید اقدام کنید حتماً به مشاوره تکمیلی در این حوزه نیاز دارید از این می توانید با متخصصان ما در مجتمع ثبتی پایش مشاوره کامل دریافت کنید.